Rugăciunea celui dependent de internet, către Sfântul Efrem

Omul este chemat la o împreună lucrare cu Dumnezeu, atât în ceea ce privește mântuire sa, cât și în privința creației. Lui i-a dat Dumnezeu capacitatea de a procrea, de a se înmulți, de a stăpâni pământul și de a participa astfel la creație.

Dumnezeu le-a făcut pe toate bune. Totul depinde de felul în care le folosim sau ne folosim de ele. Nu știm dacă toate dezvoltările care au avut loc de-a lungul timpului sunt de la Dumnezeu. Cert este că sunt îngăduite de El. Ele sunt bune atâta timp cât le folosim în scopuri bune.

Rugaciune catre Sfantul Efrem a celui dependent de internet

Internetul este o descoperire remarcabilă, și un instrument important de comunicare și informare. Putem folosi internetul pentru documentare, pentru învățare, pentru exersare a unor abilități.

Dar îl putem folosi și pentru jocuri, filme și alte programe dăunătoare. Există de asemenea ca Internetul să provoace dependență la tineri, la cei slabi în credință sau fără o preocupare duhovnicească solidă.

Dr. Ivan Goldberg a teoretizat pentru prima dată dependența de internet în anul 1995, când a început să fie privită ca pe o realitate problematică. Deși nu este recunoscută oficial ca tulburare în manualele de diagnostic și statistici în tulburările mentale, incidența sa crescută în rândul europenilor și americanilor este uimitor de mare.

8,2% din populația generală este afectată de dependența de internet. Cum poți ști că ești dependent de internet? Iată câteva „simptome“:

– joci jocuri video în mod excesiv
– faci cumpărături online în mod compulsiv (necontrolat)
– îți verifici non-stop emailul și alte conturi (Facebook)
– utilizarea computerului interferează cu viața ta de zi cu zi, cu familia, cu prietenii, cu școala, cu serviciul

Dacă te regăsești în această tipologie, este posibil să suferi de tulburarea de dependență de internet, cunoscută și sub numele de „utilizarea compulsivă a internetului”.

Dependența de un anumit lucru este un viciu, o patimă, o înrobire de care trebuie să ne eliberăm. Dependențele sunt de regulă extrem de puternice. Ele ne acaparează mintea și simțurile, ne paralizează voința, ne țintuiesc acțiunile. De aceea avem nevoie de ajutorul sfinților pentru a ne vindeca de ele.

Sfântul Mucenic Efrem cel Nou a ajutat numeroase persoane să se lase de fumat, de băut, de droguri, de pornografie și de alte dependențe. Este chemat în rugăciune inclusiv pentru izbăvirea de dependența de televizor sau de calculator.

Rugăciunea celui dependent de internet

Necunoscând adâncimea cea plină de lumină și făcătoare de viață a cuvintelor și a poruncilor Sfintei Evanghelii, mă aflu neîncetat cu mintea risipită și cu gândurile împrăștiate în lucruri deșarte, Sfinte Mare Mucenice Efrem, socotind ca lucruri de seamă deșertăciuni ce vor pieri sau se vor schimba de pe o zi pe alta.

De aceea, acum vin înaintea ta, mărturisind obiceiul meu de a cheltui multă vreme în fiecare zi navigând pe internet, socotind că voi găsi lucruri de mare preț și de neapărată trebuință. Însă, cu adevărat, conștiința îmi spune că mă amăgesc eu însumi și doar mă îndulcesc întru multa risipire și împrăștiere a minții.

Cu adevărat am ajuns să caut acolo unde deja știu ce este, mințindu-mă pe mine însumi și neîncetat stârnindu-mi mintea să se zvârcolească spre a cere hrană de deșertăciuni. Căci iată, eu mă numesc pe mine însumi creștin, însă nu numai că nu am citit toată Sfânta Scriptură, ci nici măcar Noul Testament nu l-am citit așa cum se cuvine.

De aceea te rog, Sfinte Efrem, ajută-mă să iconomisesc puțina trebuință pe care o am pentru folosirea internetului, astfel încât să nu mi se facă spre vătămare, uitare de sine și lucrare a patimilor de multe feluri.

Încă te rog, ridică mintea mea întru înțelegerea adâncurilor Evangheliei și a lucrării rugăciunii, ca grăind cu Dumnezeu, să mă închin Lui în duh și în adevăr, și ca nu cumva prin multa împrăștiere a minții să mă fac rob minciunii și înșelăciunii și să ajung să mă închin cumplitului stăpânitor al acestui veac.

Ajută-mă a pricepe Evanghelia prin tâlcuirile Sfinților Părinți, ca astfel, împlinind sfintele porunci, să încep să înțeleg lucrarea cea adevărată pe care Domnul o săvârșește în inimile celor care Îi ascultă și Îi caută Cuvântul. Fă să se deschidă inima mea pentru a putea cuprinde măcar un strop din noianul de înțelepciune dumnezeiască a Evangheliei, prin care Fiul lui Dumnezeu a făcut cunoscută dragostea Tatălui pentru lume.

Ajută-mă să iubesc lumina mai mult decât întunericul, ca întru această bucurie și nădejde să îmi săvârșesc faptele până la sfârșitul viețuirii pământești. Luminează-mi cu totul inima, Părinte cuvioase Efrem, și înnoindo cu sângele tău mucenicesc, învață-mă a-mi închide mintea întru cuvintele rugăciunii și a grăi cu adevărat cu Domnul, spre dobândirea binecuvântării Sale celei veșnice, a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh. Amin”.

Surse:

1. Christina Gregory, Internet Addiction Disorder. Signs, symptoms, diagnosis, and treatments for those who may be addicted to the Web on their PC or smart phone, PSYCOM: https://www.psycom.net/iadcriteria.html
2.
3. Rugăciunea celui dependent de internet, Carte de Rugăciuni către Sfântul Efrem cel Nou, Editura Sophia, București, 2019, p. 60

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.