Cum trebuie gestionată durerea despărțirii de cel iubit – Părintele Constantin Necula

Părintele Constantin Necula a fost întrebat o dată cum se poate alina durerea pe care o provoacă despărțirea de o persoană iubită. Răspunsul a produs mirare, însă el poate trezi conștiințele multor oameni aflați în această situație, și care poate nu înțeleg ce înseamnă iubirea adevărată.

Multe persoane suferă din pricina despărțirii de anumite persoane dragi: copii, părinți, soți, frați, surori, prieteni. Despărțirea poate fi cauzată fie de o răcire a relației, fie de moartea celui iubit.

Durerea despartirii de cel iubit

Celor care plâng de dorul copiilor plecați departe, sau din cauza morții cuiva apropiat, Părintele Necula le spune așa:

„Nu poți pierde ce nu-i al tău! Dacă-i al tău, nu-l pierzi. În cazul celui plecat, pentru cel pe care-l iubești nu există moarte. Repet: declarația de dragoste este: „Tu n-ai să mori niciodată!”

Creștinii nu își pierd firea, nici nu se întristează peste măsură atunci când suferă o decepție în dragoste sau trec printr-un deces, pentru că ei știu că iubirea se oferă, și nu se primește, și mai ales că iubirea este veșnică.

Cel care este rănit de persoana iubită nu își pierde dragostea pentru el. Dimpotrivă, îi arată dragoste lăsându-l liber să facă ce vrea.

„În această situație trebuie să pricepeți și lucrurile acestea. Că „l-am pierdut, că vai ce m-a rănit…” Sigur că-i dureros când pierzi pe cineva în care ai investit […] Problema noastră e că atunci când pierdem iubita, pierdem și iubirea, sau când pierdem iubitul, pierdem și iubirea”.

Acesta este un aspect aproape decisiv pentru relațiile dintre oameni. Noi de multe ori confundăm iubirea cu o persoană anume. Și atâta timp cât ea ne iubește, iubim și noi. Iar când nu mai primim dragoste, inima noastră se răcește, sau mai bine zis, sărăcește.

Și când pierdem iubirea din suflet, pierdem și puterea de a mai vedea limpede lucrurile din jurul nostru. Toate ni se par rele, toți sunt vinovați în ochii noștri, toate merg prost.

„Și ni se pare că mama nu ne-a făcut ceaiul prea cald, sau de ce l-a făcut prea cald? […] Că s-au aburit geamurile, […]că n-a venit metroul, […] că acela n-a zâmbit […] toată lumea e vinovată, cu excepția noastră, desigur, că noi suntem „victimele dureroase ale acestei ruperi de sensuri metafizice. Că noi tot timpul vorbim de iubire la modul metafizic, dar o trăim foarte fizic.”

Fără a ironiza în vreun fel suferința sau drama unei iubiri neîmpărtășite sau încheiate din pricina unui deces, Părintele Necula îi sfătuiește pe cei afectați să privească situația cu mai multă maturitate duhovnicească:

„[…] în situația în care ați pierdut o iubire, trebuie să spuneți așa: „Atât de mult te iubesc, încât înțelegând că nu-ți este bine lângă mine, te las să mergi să iubești pe cine crezi că e iubirea ta. Dăruind, iubești, iubind, dăruiești”.

Sursă: Altarul Credinței: Cum putem alina durerea despărțirii de cei pe care-i iubim? http://altarulcredintei.md/cum-putem-alina-durerea-despartirii-de-cei-pe-care-i-iubim/

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.