Rugăciune la vreme de mâhnire și deznădejde, către Sfântul Efrem cel Nou

Oamenii îl cheamă atât de mult în rugăciune pe Sfântul Efrem și îi cer ajutorul în atât de multe probleme și situații, pentru că datorită pătimirilor cumplite prin care a trecut, a primit de la Dumnezeu harul de a face nenumărate minuni.

Oamenii se roagă Sfântului Mucenic Efrem când sunt întristați, mâhniți, cuprinși de dureri și de deznădejde, pentru că el însuși a trecut prin dureri și chinuri inimaginabile, de la prigonitorii săi.

Rugaciune la vreme de mahnire si deznadejde

De aceea și sfinții vin atât de aproape de noi și ne oferă sprijinul lor, pentru că ei înțeleg cât de mare nevoie avem de susținere, întărire, ocrotire și încurajare.

Toată mâhnirea și întristarea vin de la diavoli, spun Sfinții Părinți. Creștinului i se cuvine să păzească veselia inimii cu orice preț. Necazurile însă ne îngenunchează deseori și ne duc la deznădejde.

Doar rugăciunea ne poate readuce pacea în suflet. Ea luminează mintea, așază gândurile în ordine, îndepărtează frica și spaimele, mângâie sufletul îndurerat, aduce speranță de mântuire, deschide noi perspective de soluționare a problemelor apărute.

Rugăciune la vreme de mâhnire și deznădejde

Sfinte Părinte Efrem, inima mea e sfâșiată de durere și de amărăciune, și nu știu ce cuvânt să aduc înaintea ta. Nimic nu mă mai bucură în această viață, și poverile și suferințele cele lăuntrice îmi sunt ca o băutură otrăvitoare și cumplit de amară.

Nu-l mai deslușesc pe Dumnezeu în nimeni și nimic și mă simt ca un om care e omorât de propriile gânduri. Izbăvește-mă, Sfinte, de această asuprire diavolească, căci nu mai pot răbda mâhnirea și urâciunea aceasta ce-mi soarbe vlaga și toată puterea de viață. Tu i-ai văzut pe batjocoritorii și ucigașii Tăi și ai răbdat nenumărate schingiuiri și urâciuni din partea lor, dar prin dragostea ta pentru Dumnezeu ai rămas neclintit în credință, înfruntând acea priveliște de iad.

Cu totul m-am slăbănogit, iar din multa durere, lacrimile nu le mai pot opri. Nu am la cine să merg, nu este cine să mă audă, nu este cine să mă mângâie, nu este cine să-mi spună o vorbă bună. Fă-te tu toate acestea pentru mine, Sfinte Efrem, și ala cum eu nu știu, tămăduiește și limpezește sufletul meu, ridicându-mă întru nădejde și lumină.

Știu că e necuprins cu mintea toată pătimirea ta cea mucenicească, și tocmai de aceea te rog pe tine, căci știu că ai răbdat urâciuni nemăsurat mai mari decât ceea ce rabd eu acum. Fie-ți milă de mine ca de un frate mai mic și foarte neputincios, și rânduiește în așa fel, încât prin această durere pe care o trăiesc acum, să cunosc mai bine ostenelile tale mucenicești și ceea ce înseamnă purtarea de fiecare zi a crucii. Amin”.

Sursă: Rugăciune la vreme de mâhnire și deznădejde, Carte de rugăciuni către Sfântul Efrem cel Nou, Editura Sophia, București, 2019, pp. 27-28

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.