Mulțumind lui Dumnezeu pentru necazuri, diavolul pleacă departe, iar ajutorul lui Dumnezeu vine lângă tine – Sfântul Ioan Gură de Aur

Una din datoriile de căpătâi ale creștinului este să aducă slavă și mulțumire lui Dumnezeu pentru toate, și pentru bune, și pentru rele.

Și mai vârtos trebuie să înmulțim mulțumirea către Dumnezeu atunci când ne împresoară necazurile, deoarece această „strategie” ne ajută să biruim pe vrăjmaș și gândurile de deznădejde și răzvrătire pe care ni le insuflă.

Multumirea in necazuri

De altfel, mulțumirea pentru necazuri este cât se poate de justă, deoarece suntem nevrednici de binefacerile și darurile lui Dumnezeu.

Sfântul Ioan Gură de Aur ne sfătuiește ca atunci când vin momente grele în viața noastră, să nu hulim, nici să ne mâhnim peste măsură, ci mai bine să aducem mulțumire lui Dumnezeu.

„În loc să cazi în deznădejde, să dai slavă! Deschide-ți inima Domnului, strigă rugându-te cu putere, grăiește cu suferința ta, deoarece mulțumind, diavolul pleacă departe, iar ajutorul lui Dumnezeu vine lângă tine și te ocrotește”.

Pe când, dacă ne pierdem răbdarea, hulim sau cădem în întristare, vom pierde și sprijinul lui Dumnezeu, iar diavolul se va ridica asupra noastră și mai sălbatic și ne va vătăma și mai tare.

„Mulțumirea este comoara cea mare, bogăția sporită, bunul neînfrânt, arma cea tare”.

În vremea ispitelor, să ne aducem aminte să mulțumim lui Dumnezeu, smerindu-ne cugetele, și așa ne vom păzi netulburați și vom depăși cele rele mai ușor.

Hula și răzvrătirea nu fac decât să ne păgubească și mai mult. Căci ele adaugă rele peste rele, îndepărtând ajutorul lui Dumnezeu de la noi.

„Ai pierdut bani? Dacă mulțumești lui Dumnezeu, folosești sufletul tău și dobândești bogăție mai mare, deoarece ai câștigat bunăvoința Domnului. Dacă blestemi însă, în afară de lucrurile pe care le-ai pierdut, îți pierzi și mântuirea. Astfel, nici pe acelea nu le vei mai găsi, și sufletul tău îl vei pierde”.

Nici un necaz, oricât de mare ar fi, nu ne îndreptățește să hulim, să ne pierdem cumpătul și să ne pierdem pacea sufletului.

„Deci, să nu zicem că boala, sărăcia și viața grea ne silesc să hulim. Nu sărăcia, ci nesăbuința, nu boala, ci disprețul față de Dumnezeu, nu suferințele care vin una după alta, ci lipsa de evlavie îi conduce la hulă și la orice fel de răutate pe cei care nu iau aminte”.

Iată cât de folositoare sunt aceste învățături, și cât de important este să încercăm să le aplicăm în viața noastră de zi cu zi. Sfântul Ioan Gură de Aur ne arată un alt mod în care putem reacționa la necazuri și încercări, un mod duhovnicesc, care aduce mult folos sufletesc.

Sursă: Altarul Credinței, În loc să cazi în deznădejde, să dai slavă: http://altarulcredintei.md/in-loc-sa-cazi-in-deznadejde-sa-dai-slava/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.