Rugăciunea celor dependenți de televizor către Sfântul Efrem cel Nou

Creștinul poate face din orice problemă a vieții sale o rugăciune, chiar și atunci când acea problemă este un viciu, o slăbiciune sau o neputință.

Nimeni nu poate spune despre sine că este liber de orice patimă. Chiar dacă nu ne stăpânește patima alcoolului, a tutunului sau a banilor, cu toții avem proprii noștri idoli la care ne închinăm, mai mult sau mai puțin conștient.

Rugaciune catre Sfantul Efrem a celor dependenti de televizor

Rugăciunea înseamnă vorbire cu Dumnezeu și cerere de ajutor, de aceea se cuvine să ne aflăm în rugăciune cât mai des cu putință. Creștinul nu se roagă numai pentru vindecarea de boli, ajutor la examene, dobândirea unui loc de muncă sau a unei case, sau pentru orice alt tip de reușită sau spor material.

El se roagă mai cu seamă pentru tămăduirea sufletului, care este înrobit de felurite patimi: mânie, ură, gelozie, ranchiună, egoism, mândrie, trufie, iubire de sine, iubire de avuție, invidie și așa mai departe.

Sfântul Mucenic Efrem cel Nou s-a arătat un mijlocitor aparte pentru cei cuprinși de diferite dependențe, vicii și patimi. Există rugăciuni special alcătuite pentru cei dependenți de jocuri, de beție, de droguri, de pornografie, de internet sau de televizor.

Oamenii de azi au devenit în mare parte dependenți de ecrane. Cei mai afectați sunt tinerii și copiii. Privitul ore în șir la televizor sau la filme este un păcat pe care îl conștientizează foarte puțini. 

Așa cum spune în această rugăciune, statul în fața televizorului este o pierdere de timp. Viața noastră pe pământ este scurtă și plină de încercări, de aceea nu trebuie să ne permitem luxul de a pierde vremea cu lucruri nefolositoare pentru suflet. Puținul timp pe care îl avem aici ne-a fost dat de Dumnezeu ca să învățăm iubirea, să ne curățim sufletele, să dobândim virtuțile și să ne câștigăm mântuirea.

Rugăciunea celui care risipește mult timp în fața televizorului sau privind filme

Preabunule Părinte Efrem, auzind de multele binefaceri pe care le săvârșești asupra celor care sunt cuprinși de felurite dependențe, mă îndrept acum către tine, deoarece și eu mă număr între cei care risipesc multă vreme în fața televizorului ori privind filme.

Acest obicei este ca o sete care mă arde mai tare pe zi ce trece, sporind tot mai mult golirea și secătuirea sufletului. Caut, și nici eu însumi nu știu ce caut; fug de propriile proleme și vreau să intru într-o stare care să mă facă să uit de mulțimea de lucruri care nu-mi sunt pe plac. Însă conștiința îmi spune că nu pot continua în acest fel la nesfârșit; de aceea îmi îndrept către tine suspinul, Preacuvioase, rugându-te să-mi curmi acest obicei vătămător.

Mă înfricoșez, gândindu-mă că îmi va trece viața ca o clipă, iar când se va sfârși, cu sufletul pustiu mă voi duce să stau înaintea Dreptului Judecător. Ce Îi voi spune atunci și oare ce îmi va răspunde? Îmi va arăta dragostea și purtarea de grijă ce le-a avut cu mine în fiecare clipă, iar eu mă voi înfățișa înaintea Lui ca unul care în toată vremea I-am întors spatele.

Privirea Sa dumnezeiască și plină de dragoste mă va cuprinde cu totul și îmi va vădi și cele mai ascunse ale conștiinței. Eu însumi voi fi cel care mă voi judeca a fi nevrednic de El și nu voi răbda a mă mai afla în fața Lui, deoarece am călcat în picioare dragostea Sa dumnezeiască cea izvorâtoare de lumină și bucurie. Vai mie, ce mă voi face atunci?

Mă cutremur, Sfinte Părinte Efrem, de toată nepăsarea și lenea care îmi umple acum viața și îmi mijlocește o asemenea osândire a sufletului. Vino degrabă în ajutorul meu, și punând stavilă relelor obișnuințe, învață-mă a fi cu luare-aminte la cuvintele cele minunate ale Domnului nostru Iisus Hristos, prin Care lumea se ține și are viață.

Fă tu ca Evanghelia să mi se facă și mie aluat și frământătură a sufletului, și astfel, intrând adevărul și bucuria și în viața mea, să mărturisesc tuturor dragostea pe care ai arătat-o cu atâta mărinimie și către mine. Fie ca toate acestea să se împlinească întru numele Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh, acum și pururi și în vecii vecilor. Amin”.

Sursă: Carte de Rugăciuni către Sfântul Efrem cel Nou, Rugăciunea celui care risipește mult timp în fața televizorului sau privind filme, Editura Sophia, București, 2019, pp. 80, 82

Citeşte mai multe despre:

loading...
Loading...

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.