Cum îi vedem pe ceilalți, așa ne dă Dumnezeu – Părintele Proclu

Porunca nouă pe care a adus-o Mântuitorul în lume este porunca iubirii aproapelui. Trebuie să învățăm să îi iubim pe semenii noștri la fel de mult cum ne iubim pe noi înșine.

Dumnezeu vrea ca noi să trăim unii ca alții ca frații, ajutându-ne reciproc, îngăduindu-ne unii pe alții, purtându-ne sarcinile unii altora și slujindu-ne unii pe alții, ca și cum am fi mădulare din același trup.

Asa cum ii vedem pe altii ne da Dumnezeu

Această iubire nu este deloc ușor de împlinit, mai ales când constatăm că semenii noștri nu sunt vrednici de dragostea noastră. Problema este însă la noi. Nu reușim să îi iubim pe ceilalți nu pentru că ar fi răi, ci pentru că îi judecăm.

Când judecăm, deja nu mai arătăm iubire, ci revoltă, ură și răzbunare. Vom reuși să iubim atunci când vom înceta să mai judecăm, să mai criticăm, să mai vedem doar răul din celălalt.

Pentru a putea ajunge la iubirea aproapelui trebuie să ne curățim pe noi înșine de patimi. Nu trebuie să așteptăm ca ceilalți să se îndrepte, să devină mai buni, să scape de vicii pentru a-i putea iubi. Dacă noi înșine ne vom curăți lăuntric, ochiul sufletului nostru va deveni curat și va vedea doar binele în oamenii din jur.

Așadar, pentru a iubi pe semenii noștri trebuie să învățăm să îi privim așa cum îi privește Dumnezeu: cu milă, cu dragoste, cu iertare, cu îndelungată răbdare.

Părintele Proclu descoperise că Dumnezeu îi dădea după modul în care îi percepea el pe oameni. Dacă pe starețul său îl socotea ca pe un sfânt, Dumnezeu îi dădea har. Iar când nu reușea acest lucru, Dumnezeu retrăgea harul de la ei.

„Că zice (în Psaltire): „Dea ție Domnul după inima ta”. Dacă eu îi credeam sfinți, bucuria Duhului Sfânt o simțeam. Felul cum îi simt pe ei așa îmi dă mie Dumnezeu”.

Cei care ajung la o așa iubire încât le doresc celor din jur doar bine și mântuire, primesc de la Dumnezeu tot ceea ce le este de folos. Iar cei ce rău o dorit, rău o și găsit”.

Iată cum a pus Dumnezeu ca propria noastră mântuire să depindă de modul în care îi percepem și îi iubim pe ceilalți. Pe cât de largă și mărinimoasă este inima noastră, pe atât de mult o umple Dumnezeu cu bunătăți (bucurie, pace, dulceață).

Pe cât de curat este ochiul nostru, pe atât de mult avem în suflet lumina lui Dumnezeu. Pe cât de mult iubim, pe atât de mult Îl simțim pe Dumnezeu, Care El Însuși este Iubire.

Sursă: Altarul Credinței, Cum îi vedem pe ceilalţi, aşa ne dă Dumnezeu: http://altarulcredintei.md/cum-ii-vedem-pe-ceilalti-asa-ne-da-dumnezeu/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.