Atunci este mai puternică rugăciunea, când ne rugăm unii pentru alții

Plăcută îi este lui Dumnezeu rugăciunea pe care cineva o săvârșește pentru aproapele său, cu atât mai mult cu cât aproapele său nu este neapărat o rudă, un prieten sau un cunoscut, ci un străin sau chiar cineva care îi face sau îi vrea răul.

Sfântul Porfirie Kavsokalivitul spunea că puterea rugăciunii devine mult mai mare atunci când este făcută de mai mulți. De aceea se obișnuiește ca cineva care are probleme să ceară și altora să se roage pentru el.

Rugaciunea pentru ceilalti

„În rugăciune comună se unesc toți. Să-l simțim pe aproapele nostru ca pe noi înșine. Aceasta este viața noastră, bucuria noastră, comoara noastră. Toate sunt ușoare în Hristos”.

Când ne purtăm sarcinile unii altora, după cuvântul Sfântului Apostol Pavel, viața fiecăruia dintre noi se ușurează, se simplifică, pentru că dificultățile, necazurile, lipsurile și neputințele de orice fel se împart la doi sau la mai mulți.

Creștinii nu fac deosebire între oameni, pe toți îi consideră frați ai lor după Hristos.

„Când avem vreo problemă oarecare, noi sau altcineva, să cerem și de la alții rugăciune, și să-L rugăm toți pe Dumnezeu cu credință și iubire. Să fiți încredințați că lui Dumnezeu îi sunt bine-plăcute aceste rugăciuni, și intervine, făcând minuni”.

Dacă oamenii ar ști câtă putere are rugăciunea, și cât de mult crește ea când se roagă mai mulți, unii pentru alții, cu siguranță ar apela mai des la acest ajutor de nădejde.

„Să vă rugați mai mult pentru ceilalți decât pentru voi. O să ziceți: „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă!” și o să-i aveți totdeauna înlăuntrul vostru și pe ceilalți. Toți suntem fiii aceluiași Tată, suntem toți una; pentru aceasta, când ne rugăm pentru ceilalți, putem zice „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă” și nu „miluiește-I”. Astfel, îi facem una cu noi înșine”.

Această rugăciune, săvârșită pentru alții, trebuie să izvorască din suflet și să fie cu adevărat sinceră și profundă. Doar atunci aduce rod.

„Rugăciunea pentru ceilalți, atunci când este făcută lin și cu iubire adâncă, este dezinteresată și aduce un mare folos duhovnicesc. Aduce har și celui ce se roagă, și celui pentru care se roagă”.

Iar când ne rugăm, să avem încredere că ceea ce nu este cu putință la oameni, este cu putință la Dumnezeu. în viața noastră, pe primul loc să existe rugăciunea, spune Părintele Porfirie. Pentru că numai prin rugăciune atragem harul lui Dumnezeu, care le face pe cele slabe tari și cele imposibile posibile.

Sursă: Altarul Credinței, Ceea ce nu putem noi face, o va face Dumnezeu: http://altarulcredintei.md/ceea-ce-noi-nu-putem-face-o-va-face-harul-lui-dumnezeu/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.