Neliniștea duhului și patimile strică sângele și lovesc chiar în inima sănătății

Multe din bolile trupului își au obârșia în boli ale sufletului. Mai înainte ca ele să atingă corpul fizic, afectează sufletul și mintea.

Sfântul Teofan Zăvorâtul spunea că pentru sănătate, sunt importante trei lucruri de căpetenie: mâncarea proaspătă, aerul și curat și mai mult decât toate, liniștea duhului.

Despre boli

Această liniște a duhului se așterne doar în sufletul oamenilor smeriți sau curățiți de patimi și de vicii. Liniștit cu sufletul nu poate fi decât cel care s-a predat pe sine cu totul în mâinile lui Dumnezeu și în El își pune toată încrederea.

Această lăsare în voia lui Dumnezeu nu înseamnă neliniște, îngrijorare, teamă sau dezorientare. Dimpotrivă, ea înseamnă siguranță, liniște, încredere deplină în Dumnezeu, Care voiește ca toți oamenii să se mântuiască.

Toate în viața noastră sunt orânduite după voia lui Dumnezeu. Acest lucru se numește pronie divină, în baza căreia toate se întâmplă cu un scop mântuitor.

„Neliniștea duhului și patimile strică sângele și lovesc chiar în inima sănătății”.

Cu cât mai multe griji își face un om în legătură cu viața sa, cu atât mai tulburat, stresat și predispus la boli va fi. Tulburarea care vin din pricina gândurilor la viitor și a temerilor nu face decât să îmbolnăvească mai devreme sau mai târziu sufletul și trupul deopotrivă.

În trup, consecințele tulburării lăuntrice se manifestă sub formă de anxietate, insomnie, depresie, tulburări de apetit, dezechilibre în funcția sistemelor și organelor. Se știe că supărările profunde îmbolnăvesc ficatul și inima.

Dar așa cum patimile sufletului nasc boli în trup, așa bolile trupului pot curăța rănile păcatelor și naște virtuți în suflet, precum răbdarea, dragostea, credința, blândețea, predispoziția spre rugăciune, smerita cugetare. Totul depinde de modul în care cineva primește boala.

„Sănătatea șubrezită poate să șubrezească și mântuirea, atunci când, din gura bolnavului, se aud cuvinte de cârtire și strigăte de nemulțumire”.

Boala este un dascăl bun al rugăciunii și smereniei.

Sursă: Impantokratoros.gr, Sfantul Teofan Zavoratul – despre boala: https://www.impantokratoros.gr/despre-boala.ro.aspx

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.