Când ne îmbolnăvim, să cunoaștem că aceasta este încercarea noastră, scara noastră către cer – Arhim. Emilianos Simonopetritul

Doar cei care se îmbolnăvesc realizează cât de important este să fii sănătos. Și totuși, boala ne învață că sănătatea nu este cel mai de preț lucru din viață, ci mântuirea.

Iar mântuirea nu se adresează trupului, ci sufletului. Un om sănătos trupește nu este în mod neapărat și sănătos la suflet. Din punct de vedere duhovnicesc, un om care este stăpânit de patimi și de vicii este bolnav sufletește.

Sanatatea nu este cel mai important lucru in viata

La ce-i folosește omului să aibă un trup puternic și rezistent dacă sufletului lui este slab în credință și neputincios în practicarea virtuților.

Părintele Emilianos Simonopetritul spunea că bolile noastre duhovnicești sunt patimile, păcatele, gândurile deșarte, înșelările.

„Cel care are gânduri deșarte nu are un echilibru sufletesc, are boli duhovnicești. Iar cel care păcătuiește nu este sănătos trupește”.

De ce nu este sănătatea cel mai important lucru? Pentru că uneori, boala poate fi mai folositoare pentru mântuire. 

„Din păcate, mulți bolnavi se concentrează pe boală, iar nu pe Dumnezeu, ceea ce-i dezechilibrează. Prea des se roagă oamenii pentru sănătate, dar sănătatea nu e totul în viață. Cea mai importantă este relația cu Dumnezeu, care duce la mântuirea sufletelor noastre”.

Durerea și suferința smerește trupul și înaripează sufletul spre Dumnezeu. De aceea bolile sunt prielnice apropierii omului de Dumnezeu.

La mântuire se ajunge de obicei prin multă suferință și prin grele încercări. Bolile, lipsurile, prigonirile, răbdarea necazurilor – toate acestea sunt căi deschise spre mântuire.

„Bolnavul trebuie să știe că boala pe care Dumnezeu i-a trimis-o este pentru el un bun prilej de desăvârșite. Boala înlocuiește rugăciunea, pe care nu o putem face, ține loc de slujbe, la care nu putem merge, înlocuiește faptele credinței, ale luptelor duhovnicești, postul […]”.

Cel bolnav nu trebuie să cadă în deznădejde, să se lasă pradă gândurile negre pe care i le insuflă diavolul. Dumnezeu nu îngăduie să fim încercați peste măsura noastră.

„Boala pe care Dumnezeu ne-o trimite este măsurată până la ultima picătură pentru noi, care căutăm mântuirea. Nu se poate să devenim desăvârșiți fără suferință – mai ales atunci când boala survine pe neașteptate – care ne smerește în fața celorlalți tocmai prin faptul că avem nevoie de ajutorul lor, neputând trăi izolați”.

Dacă cel bolnav se smerește și se roagă, el va primi multă mângâiere de la Dumnezeu și „bucurii în boală: fie un prieten de sprijin, la care nu te așteptai, fie un înger de medic, fie o minunată vindecare”.

Și totuși, spune Arhimandritul Emilianos, mai bine este să nu cerem, nici să căutăm mângâiere sau ușurarea greutății suferinței. Să căutăm să ne asemănăm Mântuitorului Hristos și sfinților în asumarea crucii.

„Atunci când ne îmbolnăvim, să cunoaștem că aceasta este încercarea noastră, scara noastră către cer […]”.

Surse:

1. Doxologia, „Boala pe care Dumnezeu ne-o trimite este măsurată până la ultima picătură pentru noi”: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/boala-pe-care-dumnezeu-ne-o-trimite-este-masurata-pana-la-ultima-picatura
2. Altarul Credinței, Înainte să apară, bolile au fost disfuncţii ale sufletului: http://altarulcredintei.md/inainte-sa-apara-bolile-au-fost-disfunctii-ale-sufletului/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.