Spune ce e în sufletul tău și te vei ușura, te vei însenina, te vei vindeca

Bolile trupului sunt de multe ori un semnal de alarmă pentru starea noastră lăuntrică. Ele ne pot arăta că ceva nu merge bine în plan duhovnicesc, sau că trebuie să corectăm, să învățăm sau să înțelegem ceva important.

Părintele Vasile Ioana spune că înainte să se manifeste în trup, bolile au pornit dintr-o disfuncție sufletească.

Bolile trupului sunt mai intai disfunctii ale sufletului

„Când lăsăm să se acumuleze stările de rău în noi, fără să le deschidem nici o supapă, la un moment dat ele se transformă în boală”.

Iar singurul loc de tămăduire la care putem alerga este Biserica și Sfintele Taine pe care Dumnezeu le-a lăsat pentru recuperarea noastră spirituală, morală și trupească.

De aceea Biserica este considerată un spital duhovnicesc, pentru că ea descoperă rănile (păcatele), le curăță prin Spovedanie, le unge cu mirul pocăinței și le vindecă prin rugăciune, post și Sfânta Împărtășanie.

Mulți oameni se îmbolnăvesc și mai tare din cauză că țin răul în ei și nu merg la duhovnic să se mărturisească, să se descarce de păcate, să se tămăduiască de patimi și vicii.

„Biserica spune adevărul ăsta de două milenii, iar acum o confirmă și oamenii de științăm care au descoperit că emoțiile neîmpărtășite sunt transformate de creier în substanțe chimice, care ne invadează celulele corpului. Astfel, fericirea sau nefericirea sunt transmise inimii, ficatului, rinichilor, intestinelor”.

Toate organele și sistemele din corp sunt afectate din cauza păcatelor și a greșelilor nemărturisite.

„Deci, înainte să apară, bolile au fost disfuncții ale sufletului. De aceea este foarte important să ai un duhovnic, căruia să-i spui necazul tău”.

Când mergem la spovedanie, prima întrebare pe care o primit este aceasta: „Ce te apasă?” „Ai ceva pe suflet?” „Ai mustrări de conștiință pentru ceva?”

Aceste întrebări ne ajută să ne deschidem inima și să „vărsăm” înaintea lui Dumnezeu necazurile noastre. Pentru că duhovnicul este doar un martor, Hristos Însuși fiind prezent acolo și primind mărturisirea noastră cea cu umilință și sinceritate.

„Și atunci, credinciosul îmi zice ce supărări are, și deodată se înseninează și se simte ușurat. Mai mult decât atât, atunci când spui cuiva problema ta, primești sfaturi. Stai frate, că nu ești singur, prin ce treci tu au mai trecut și alții, există soluții”.

Cel care merge la spovedanie primește ajutor pe toate planurile. În primul rând, este dezlegat de păcatele pe care le-a mărturisit (și acestea nu se mai pomenesc la judecată), este eliberat de povara care îi apasă sufletul și conștiința, este curățit, este luminat la minte, este povățuit spre un stil de viață mai virtuos, este încurajat, este apărat de consecințele păcatelor care i s-au iertat, este sprijinit prin rugăciunea pe care o face preotul pentru el pe mai departe.

„Așadar, întâi descarcă-te, vorbește despre necazul tău. Apoi, smerește-te. Dacă a venit nenorocirea asupra ta, înseamnă că Dumnezeu a îngăduit să vină, pentru că ai greșit undeva”.

La spovedanie se merge cu smerenie, cu inima înfrântă și umilită, pentru că numai cel care se apropie cu pocăință poate primi ajutor de la Dumnezeu.

„Asumă faptul că ai greșit. De acolo începe vindecarea. Dacă admiți că boala e consecința păcatelor tale și te duci la duhovnic să le mărturisești, nu le mai repeți a doua oară și intri în rânduiala creștină, adică ai eliminat cauza spirituală a bolii, ceea ce este fundamental, pentru că sufletul trebuie salvat. Trupul e o coajă care oricum se duce în pământ. Însă, de cele mai multe ori, după înlăturarea cauzei spirituale, se vindecă și trupul”.

Mărturisirea trebuie făcută cu sinceritate, altfel adăugăm și mai multe păcate. În rugăciunea care se citește înainte (molitfă) preotul spune că nu trebuie să ne rușinăm, nici să ascundem vreun păcat, ca să nu ne întoarcem nevindecați la casele noastre.

Sursă: Altarul Credinței, Înainte să apară, bolile au fost disfuncţii ale sufletului: http://altarulcredintei.md/inainte-sa-apara-bolile-au-fost-disfunctii-ale-sufletului/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.