Oricât de grele ar fi problemele din viața noastră, să ne ridicăm, să nu deznădăjduim

Deznădejdea este unul din cele mai apăsătoare stări, care îi taie omului tot elanul spre a merge mai departe, a avea curaj și încredere.

Dar când această stare cumplită îți întunecă mintea, sufletul și ochii, unde să găsești puterea de a continua să speri, să crezi, să nădăjduiești?

Sa nu ne pierdem nadejdea

Părintele Rafail Noica spunea că Sfinții Părinți îi sfătuiau pe cei ajunși la capătul puterilor să își acorde o perioadă de odihnă trupească, pentru a se reface și a o lua de la capăt cu forțe noi.

„Știind că există pe undeva, încă necunoscută mie, o Pronie dumnezeiască, pe care aștept și eu s-o văd”.

Cu adevărat există în fiecare om sădită acest licăr de speranță, de nădejde, de credință că Dumnezeu îl ajută și nu este niciodată singur, oricât de abandonat s-ar simți.

Soarele există mereu pe cer, doar norii îl fac nevăzut de la ochii noștri, dar asta nu înseamnă că el nu există. Sunt zile mai mohorâte, mai înnourate, însă la scurt timp avem convingerea că va ieși din nou soarele.

Așa e și cu necazurile din viața noastră. Chiar dacă uneori ne este dat să trecem prin situații dificile, neplăcute, nu înseamnă că am fost lăsați singuri și lipsiți de orice fel de ajutor. Dumnezeu stă nevăzut lângă noi, voind să vadă credința noastră, răbdarea, smerenia și dragostea noastră.

„Să nu ne îngăduim niciodată să cădem în disperare. […] Să privim cu curaj înainte, iar viața din jurul nostru ni se va părea mai veselă, mai luminoasă și mai frumoasă”.

Nici un om pe pământ nu este lipsit de încercări și de ispite. Mântuitorul Însuși ne-a atenționat că în lume, necazuri vom avea. Dar ne îndeamnă să „îndrăznim”, adică să avem curaj, să nu ne teme, pentru că El ne ajută să biruim tot răul.

„Oricare ar fi ispita sau căderea cu care dăm piept, trebuie să ne ridicăm, să nu deznădăjduim și să o luăm de la capăt”.

În toate trebuie să arătăm răbdare și supunere față de voia lui Dumnezeu. Iar dacă nu avem răbdare, să o exersăm până o deprindem. Acesta poate fi unul din rosturile necazurilor.

„Rabdă, și rabdă totul – toate necazurile, toate greutățile nevoinței, mustrările, ponegrirea, dar mai mult decât orice, teme-te de deprimare. Este păcatul cel mai greu”.

Mai rea decât necazul în sine este starea de deznădejde în care se afundă cel care nu alungă gândurile negre prin gânduri de lumină, de nădejde.

Omul trebuie să aleagă între două căi: calea smereniei și calea deznădejdii. Prima este calea cea adevărată, a pocăinței, care duce la mântuire, iar a doua este calea mândriei, a îndreptățirii de sine, pe care ne îndeamnă vicleanul diavol.

Avem iarăși două exemple din care putem alege: Petru și Iuda. Amândoi au greșit față de Mântuitorul Hristos și s-au lepădat de El. Sfântul Apostol Petru s-a pocăit cu smerenie și nădejde și s-a mântuit, iar Iuda, deși i-a părut rău pentru ce a făcut, din cauza orgoliului și a deznădejdii a pierit. 

Pe omul care se lasă acaparat de deznădejde nu-l mai poate ajuta nimeni, ci numai mila lui Dumnezeu.

Necazurile trebuie înfruntate cu inima smerită, iar nu cu inima învârtoșată. Când ne smerim, Dumnezeu vine degrabă și ne scoate din impas. Dacă însă începem să ne împotrivim, să ne răzvrătim, să cârtim, harul lui Dumnezeu pleacă de la noi și rămânem singuri, în mâinile vrăjmașului, care poate face ce vrea cu noi.

Chiar de zece ori de am cădea într-o zi, să ne ridicăm și să o luăm de la capăt. Iar pentru această credință și nădejde, Dumnezeu ne va ajuta, oricât am fi de păcătoși.

Să nu uităm că diavolul ne ispitește cu depresia, deprimarea și cu deznădejdea, ca să ne tulbure și să ne îndepărteze de Dumnezeu și de harul Lui. Când apar gânduri de întristare, să i le arătăm lui Dumnezeu, să ne îndreptăm cu fața spre El și să îi cerem ajutorul.

„Mai mult decât orice, păzește-ți pacea inimii. Aruncă totul spre Domnul, predă-te cu totul Lui. El este totul și totul este de la El”.

Surse:

1. Cuvântul Ortodox, Parintele Rafail Noica: NU-I NEVOIE SA DEZNADAJDUIM: http://www.cuvantul-ortodox.ro/parintele-rafail-noica-nu-i-nevoie-sa-deznadajduim/
2. Doxologia, Să nu dez­nădăjduim niciodată: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/sa-nu-deznadajduim-niciodata

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.