RUGĂCIUNEA de LUNI

Firea omului are şi aripi, cu care trebuie să caute înălţarea, zborul spre cele cereşti. Lutul de pe noi şi lumea cu cele ale ei ne ţin legaţi de pământ. Lumea aceasta este o pustie, în care sufletul nu află nici o hrană potrivită luişi, decât rugăciunea.

El nu poate găsi nici un picur de apă, nici un fel de răcoreală sau vreo odihnă, ci pe toate le caută şi le cere de sus. Rugăciunea este mana cerească ce hrăneşte şi adapă inimile oamenilor.

rugaciunea de luni aripi pentru zbor

Dumnezeu respectă libertatea voinţei omului. El nu ne dă cu sila darurile Sale, deşi asta caută în permanenţă, să ne umple de dragostea şi bunătatea Lui. Dumnezeu aşteaptă să le cerem şi să le luăm. Şi acestea se iau numai prin rugăciune stăruitoare.

Cine nu se roagă, se răceşte şi se stinge…

Dispoziţia pentru rugăciune vine tot prin rugăciune. Pentru că tot Dumnezeu este cel care ne pregăteşte, ne dă dorul şi dorinţa de a-L chema în inimile noastre, ne dă şi graiul prin care să cerem şi dă şi inimii ce să vorbească. Cel care nu se roagă este într-un fel de mut cu sufletul, este un fel de mort cu inima.

Sfinţii părinţi spun că rugăciunea nu trebuie să fie o mare larmă a buzelor şi a gurii, ci o aprindere, o suspinare a inimii. Pentru că de aceea îi mustra Hristos pe farisei, spunând despre ei că „neamul acesta Mă cinsteşte cu buzele, dar cu inima este departe de Mine”. Pentru că nu mulţimea vorbelor face rugăciunea bineplăcută lui Dumnezeu, ci căldura şi duhul cu care ne rugăm.

Adevărata rugăciune este ca o beţie dulce a sufletului, care te cuprinde şi te aprinde, te curăţă, te înnoieşte şi te preschimbă cu totul. Cel care se roagă cu toată inima este răpit şi înălţat în muzica cerului, simţindu-se legat de lume numai cu o aţă subţire.

Cea mai puternică şi dulce rugăciune izvorăşte dintr-un suflet umilit de necazuri, împresurat de spinii încercărilor, întocmai cum sângele cel de viaţă făcător al Mântuitorului a ţâşnit din împunsătura spinilor.

Din spinii durerii şi ai suferinţelor picură lacrima cea caldă şi rugăciunea cea fierbinte. Şi aşa cum spune Traian Dorz în poeziile sale, „putere este rugăciunea şi taină, şi ceresc veşmânt, adevărata rugăciune e-o umplere de Duhul Sfânt“.

Rugăciunea de Luni

 

Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilinţă recunosc şi mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc în contra iubirii Tale Dumnezeieşti. Deci astăzi, că este luni şi începutul săptămânii, mă rog cu umilinţă îndurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie şi fără de voie, şi-mi ajută să pun început bun şi să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfânta Ta răstignire.

O, Doamne, astăzi îţi dau sufletul şi trupul meu şi voinţa mea, rugându-Te să fie voia Ta cu mine, după bună plăcerea Ta. Pedepseşte-mă tu Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iară nu în cealaltă viaţă. Și iartă pe cei vii şi pe cei adormiţi, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, şi pe toţi ne învredniceşte de mărirea Ta în Rai.

La aceasta pun mijlocitori pe Sfinţii Tăi îngeri, către care zic: O cereşti servitori şi păzitori ai oamenilor, vouă mă închin şi vă mulţumesc pentru ajutorul şi conducerea ce ne daţi în toate zilele, nouă nevrednicilor şi păcătoşilor. Izbăviţi-mă de vrăjmaşii cei văzuţi şi nevăzuţi, ca să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu.

Învredniciţi-mă să vă văd la moartea mea stând în jurul meu, şi să duceţi sufletul meu să se închine măririi feţei lui Dumnezeu. Iar vouă să vă mulţumesc pentru purtarea de grijă ce aţi făcut pentru mine, şi binele vostru să-l spun cu glas neîncetat în veci. Amin.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.