Aveți necaz după necaz – știți ce înseamnă aceasta? Că Dumnezeu își aduce aminte de voi

Care viață este lipsită de necazuri și strâmtorări, de tristețe și de boală? Pe pământ sunt mai multe greutăți decât bucurii, spune Sfântul Teofan Zăvorâtul.

Trebuie să știm însă că atât cele bune, cât și cele rele sunt îngăduite de Dumnezeu cu un scop. Nimic din ce ni se întâmplă nu este lipsit de sens.

Ce inseamna cand avem necazuri

Unii se plâng că merg din rău în rău și că au parte numai de necazuri. Pentru că nu vă rostul lor, fie cârtesc, fie sunt nemulțumiți, fie cad în deznădejde și disperare.

„Aveți necaz după necaz… Știți ce înseamnă aceasta? Că Dumnezeu își amintește de voi”.

Ne vine greu să vedem în necazuri ceva bun, sau măcar partea pozitivă a lor. Faptul că Dumnezeu caută spre și ne cercetează nu poate fi un lucru rău.

Dumnezeu își aduce aminte de noi nu cu mânie, ca să ne pedepsească, ci cu milă, ca să ne mântuiască. Iar dacă trebuie să trecem prin întâmplări neplăcute, trebuie să știm că ele ne sunt de mare folos pentru mântuire.

Din necazuri putem învăța răbdarea, smerenia, supunerea față de voia lui Dumnezeu, îngăduința față de semeni și alte virtuți.

Dumnezeu le rânduiește pe toate astfel încât să ne ofere prilejul de a ne arăta sau de a dobândi bărbăția, răbdarea și alte virtuți.

„Voi vedeți numai lipsurile și pierderile, iar mila care se ascunde sub ele și în ele nu o vedeți”.

Dumnezeu îngăduie să vină necazuri asupra noastră ca să ne trezească din amorțirea sufletească sau din adormirea morală, cum spune Sfântul Teofan Zăvorâtul.

Prin îndurarea greutăților ne putem curăța de păcate și de patimi. Din încercări trebuie să ieșim mai înțelepți, mai întăriți în credință și mai smeriți. Trebuie să arătăm pocăință și să ne socotim vrednici de și mai rău, pentru păcatele noastre.

Necazurile ne ajută să învățăm să ascultăm de Dumnezeu și să ne silim în a împlini poruncile Lui, care nu sunt decât sfaturi părintești menite să ne ușureze viața pe pământ și să ne ducă la mântuire.

Sursă: Altarul Credinței: Sfântul Teofan Zăvorâtul, Sfaturi înțelepte, traducere de Cristea Florentina, Editura Egumenița, p. 236: http://altarulcredintei.md/daca-aveti-necaz-dupa-necaz-stiti-ce-inseamna-aceasta/

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

  1. Stie cineva unde este biserica din imagine?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.