„În boală, citirea PSALMILOR este MEDICAMENT” – Sfântul Paisie Aghioritul

Doar sfinții și oamenii smeriți pot privi boala ca pe o binecuvântare de la Dumnezeu, găsind în suferință un prilej de apropiere mai mare de Dumnezeu și o șansă de mântuire prin răbdare.

Unii au ajuns la o înțelegere duhovnicească atât de mare încât se întristau când vedeau că nu au nici un necaz sau sunt lipsiți de suferință. Considerau aceasta o lipsă de cercetare a lui Dumnezeu.

Psalmii sunt medicament pentru cel bolnav

Sfântul Paisie Aghioritul spunea că trebuie să ne bucurăm de bolile care vin peste noi, deoarece ele au un scop pedagogic și vin la pachet cu ceva bun. Suferința este fie spre îndreptare, fie spre sporire duhovnicească. Ea poate fi semnul iubirii lui Dumnezeu, Care vrea să ne facă și mai buni.

Doar atunci când ne bucurăm de ea îi putem înțelege tâlcul și putem culege roadele ei: eliberarea de păcat, vindecarea sufletului de patimi și vicii, dobândirea răbdării și a smereniei.

Nimeni nu trebuie să se considere fără de păcat și nevrednic de încercare prin necaz și suferință.

„O boală e de la Dumnezeu când omul n-a ajuns în ea printr-o patimă și nu întreține patima: de exemplu, de pe urma lăcomiei de mâncare, a desfrâului, a beției. O astfel de boală nu dă loc războiului, nemulțumirii, revoltei, supărării”.

Când suntem încercați cu boli și necazuri, nu trebuie să ne întristăm, să ne înfricoșăm sau să cădem în deznădejde.

„[…] ci mulțumește lui Dumnezeu, că aceasta te face să te rogi și mai mult Lui și să nu-ți pui nădejdea în puterile tale. Ci cât simți mai mult slăbiciunile tale, cu atât te vei apropia mai mult de Dumnezeu, punându-ți nădejdea în El” (II Corinteni 12, 10).

O rugăciune frumoasă prin care boala ne ajută să ne apropiem de Dumnezeu este citirea de Psalmi. Psalmii mângâie sufletul celui suferind, oferindu-i totodată înțelegerea și înțelepciunea de care are nevoie pentru a îndura toate greutățile cu inima înfrântă, smerită și veselă.

Părintele Paisie Aghioritul considera psalmodia (cântarea de psalmi) un medicament.

„Și grav bolnav să fie cineva, și să sufere mult, când aude o psalmodie, îl mai lasă puțin durerea”.

Chiar dacă nu poate citi sau cânta singur psalmi, îi poate asculta în Biserică sau acasă, recitați de cineva.

„Iată, eu în noaptea asta am suferit mult, dar am cântat la diapazon. Tot curajul pe care l-am avut, l-am dat acolo. Și știi câtă putere mi-a dat această plsamodie?”

Surse:

1. Ortodoxia.rol, „Muntele Athos: Când ești bolnav, să nu faci nimic, să spui numai aceste 3 cuvinte”: http://ortodoxia.rol.ro/stiri/2018/09/19/muntele-athos-cand-esti-bolnav-sa-nu-faci-nimic-sa-spui-numai-aceste-3-cuvinte
2. Altarul Credinței, Drd. Alexandru Prelipcean, Spiritualitate creștină și rigoare științifică: Notele de subsol ale Filocaliei românești. Volumul I, Editura Doxologia, Iași, 2013, p. 184: http://altarulcredintei.md/cu-cat-simti-mai-mult-slabiciunile-tale-cu-atat-te-vei-apropia-mai-mult-de-dumnezeu/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.