Cei bolnavi să se încredințeze mai întâi lui Dumnezeu și apoi medicilor

În lipsa unei perspective duhovnicești a vieții, omul se poate zdrobi de mulțimea necazurilor și a încercărilor, trecând prin ele fără să tragă nici un folos pentru sufletul său.

Mai mult, suferința i se poate părea de neîndurat și vătămătoare. Or, așa cum spun Sfinții Părinți, bolile prin care trecem au un scop mântuitor. Deși vatămă trupul și îi provoacă suferință, boala poate tămădui sufletul, arătându-i calea smereniei, a răbdării, a pocăinței, a nădăjduirii în Dumnezeu.

Cand ai o boala, incredinteaza-te mai intai lui Dumnezeu

Nimeni nu trebuie să se teamă de necazuri și durere, pentru că ele ne aduc mai aproape de Dumnezeu.

„Nu te teme, toți trebuie să avem ceva, pentru că dacă avem ceva, atunci stăm la picioarele lui Hristos, și-L rugăm ca să ne ajute”.

Sfântul Paisie Aghioritul îi spunea unei maici cu probleme de sănătate că nu îi este de folos să se roage pentru însănătoșire.

„Dacă faci răbdare cu credință în Dumnezeu, vei primi pensie de la Serviciul de Asigurări al lui Dumnezeu”.

Se cuvine nouă, creștinilor, să ne încredințăm mai întâi lui Dumnezeu, și apoi doctorilor, spunea Părintele Paisie, arătând astfel credința și supunerea noastră.

Nu doar în privința sănătății trebuie să ne lăsăm în mâinile lui Dumnezeu, ci în toate trebuie să ne rugăm să se facă voia lui cu noi.

„Înainte de a ne încredința medicilor, să premeargă rugăciunea, privegherea, ca să ajute Dumnezeu, și să-i lumineze pe medici. Puneți și puțin untdelemn sfințit, beți puțină agheasmă, citiți vreun psalm”.

Unele persoane nu se pot ruga când sunt bolnave, sau nu știu ce să ceară. Părintele Paisie spune că este bine ca atunci când ne aflăm în suferință să spunem doar atât: „Slavă Ție, Dumnezeule!”, și această stare de smerenie și mulțumire este de ajuns.

Dacă omul realizează că boala este o binecuvântare, primește suferința cu bucurie și cântă precum psalmistul: „Binecuvânta-voi pe Domnul în toată vremea”.

Sursă: Altarul Credinței, Cuviosul Paisie Aghioritul, “Despre rugaciune”, Editura Evanghelismos, Bucuresti, 2013: http://altarulcredintei.md/boala-este-o-mare-bi%C2%ADnecuvantare-pentru-om/

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.