Rugăciune către Sfântul Efrem pentru ajutor în lupta cu patimile

Cei mai mulți oameni se roagă sfinților pentru a-i ajuta în anumite probleme ale vieții: fie cer izbăvire dintr-o suferință, fie vindecarea unei boli, fie ajutor pentru trecerea unui examen, fie pentru găsirea unui serviciu, pentru căsătorie și altele asemenea.

Sfinții însă nu ne ajută numai la dobândirea celor de trebuință trupul și a lucrurilor materiale, necesare acestei vieți trecătoare. Ei mijlocesc și pentru cele care sunt de folos sufletului spre mântuire.

Rugaciune catre Sfantul Efrem cel nou pentru ajutor in lupta cu patimile

De aceea, atunci când ne rugăm sfinților să ne ajute într-o situație dificilă, vom primi atât soluționarea problemei, cât și îndreptare sufletească.

Oamenii caută mai repede ajutor atunci când suferă de o boală trupească decât atunci când sunt stăpâni de patimi sau de vicii, pentru că bolile sufletului nu se văd și mulți nu sunt conștienți de ele.

Așa cum Dumnezeu pogoară darurile Sale cu îmbelșugare asupra noastră și ne dă chiar mai mult decât am cerut sau ne rânduiește ceva mai bun decât am putut spera, tot așa și sfinții privesc spre nevoile, lipsurile și patimile noastre sufletești, oferindu-ne ajutorul lor.

Rugăciune către Sfântul Efrem cel Nou

În această rugăciune închinată Sfântului Efrem cel Nou descoperim că omul nu se poate izbăvi singur de patimile care îi înrobesc sufletul, ci are trebuință de ajutorul lui Dumnezeu. El va cădea de multe ori, însă de îi va lua prieteni pe sfinți, se va putea ridica din nou, primind curaj și puterea să lupte mai departe cu propriile vicii.

Această rugăciune ne mai arată că nu ne putem curăți de patimi fără Spovedanie. Mărturisirea păcatelor anulează consecințele lor și ajută la dezrădăcinarea patimilor din suflet. 

Nădejdea și bucuria vieții au poposit și în viețile noastre prin neîncetatele tale faceri de bine, Mare Mucenice Efrem, iar înnoirea lăuntrică își arată deja zorii cei senini.

Însuți ne învață în chip tainic cum să ajungem biruitori în lupta cu patimile, iar dacă vom mai și cădea, fii tu nouă reazem și întărire, ca de fiecare dată să ne îmbărbătăm în cuget și să pornim din nou lupta cea bună.

Și chiar de nenumărate ori dacă ne vom împotmoli în neștiință și uitare, tu ridică-ne și luminează-ne calea către Sfânta Spovedanie, ca slobozindu-ne de răutățile cele vechi, să dobândim luminare lăuntrică și împuternicire a conștiinței în lupta cu păcatul și cu voile cele rele, ca astfel să ne învrednicim și de împărtășirea cu Sfântul Trup și Sânge al Mântuitorului Iisus Hristos.

Fie ca pilda și lumina chipului tău să ne fie călăuze în statornicia pentru lucrul cel bun, dintru care să dobândim și noi odihna cea binecuvântată a iubitorilor de osteneală.

Însuți încredințează-ne de puterea cea mare a Evangheliei, care îl îndreaptă pe om către Împărăția Cerurilor, ca și noi, făcându-ne lucrători ai poruncilor, să cunoaștem dumnezeiasca putere ce se află întru ele și astfel să crede cu tărie că toate cele pământești se vor adăuga nouă, prin darul și iubirea de oameni a Preasfintei și de viață făcătoarei Treimi, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Amin”.

Sursă: Sfântul Efrem cel Nou, Ajutătorul celor aflați în căutarea unui serviciu sau a unei locuințe, Mărturii și rugăciuni de folos, Editura Sophia, pp. 93-94

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Loading...
loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.