Omul este cu adevărat LIBER atunci când nu-l mai SUPĂRĂ nimic, ci are PACE în suflet

Cei mai mulți oameni cred că sunt liberi pentru că nu îi îngrădește nimic, își permit să cumpere orice, pot face ce vor. Nu aceasta este însă definiția corectă a libertății.

„Oamenii caută pace, libertate. Ei nu știu, săracii, ce este libertatea. Ei cred că libertatea materială este totul. Dar nu, toate acestea ale lor sunt robie! Ne înrobim neîncetat; dacă avem totul și orice, această bogăție ne înrobește, și nu avem pace, liniște”.

Omul liber este acela care are pace in suflet

 

Sfântul Paisie Aghioritul spunea că tot ce cumpără omul în plus față de cele ce îi sunt necesare ajung să îi creeze numeroase probleme. Îi ocupă tot timpul și tot spațiul și îi cresc nivelul de stres.

Nu putem numi liber un om care nu are nici o limitare de natură spațială.

„Putem merge unde vrem, putem face ce vrem, dar iarăși, asta nu e libertate!”

Ci omul cu adevărat liber este acela care nu este tulburat de gânduri. Nu este stăpânit de vicii, nu este robit de patimi. Doar cel care se simt stăpân pe propriile sale cugete, dorințe, porniri și instincte poate fi considerat un om liber.

Un termen mult mai potrivit pentru libertate este „slobozenie”. Poți să fii închis în temniță, dar spiritul tău să se simtă liber. Poți fi îngrădit din punct de vedere fizic, fără ca sufletul să se simtă constrâns din acest motiv.

„Libertatea este acea slobozenie a Domnului, când omul se slobozește de tirania gândurilor, când nu-l mai tiranizează nici un cuget, când trăiește în pace.

El este neîntrerupt în rugăciune, neîncetat ascultă pe Domnul, face toate după conștiință și se nevoiește. Fiecare lucru îl săvârșește din inimă”.

Cugetarea smerită este cea care îi dă omului acea slobozenie a duhului de care are nevoie pentru a trece cu ușurință prin încercările vieții și a rămâne în pace. 

Există oameni care deși au o viață grea, plină de încercări și necazuri, inima lor este liniștită. Aceasta arată că sunt liberi în sufletul lor. Nu îi macină supărarea, mânia, răzvrătirea. Nu îi stăpânește ura, invidia, răutatea. Dimpotrivă, au pace în suflet, pentru că s-au supus cu totul voii lui Dumnezeu.

La fel de liber este acela care s-a izbăvit de gândurile cele rele și de dorințe pătimașe. Sfântul Siluan Atonitul spunea că cel care vrea să simtă mereu pace în suflet și în trup, trebuie să nu mai judece pe nimeni și să se smerească.

„Să nu ne luptăm cu nimeni. Să nu ne războim în cuget. Să fim împăcați cu toți, să nu primim vătămare în inimă”.

Oricât de multe rele s-ar abate asupra noastră, să nu le lăsăm să pătrundă în inimă. Să izgonim orice gând rău care se naște în mintea noastră, ca să ne păstrăm pacea.

„Lasă-le să treacă! Astăzi ne rănește unul, mâine cine știe cine altul. Mereu dăm atenție acestor jigniri, dar trebuie să le biruim cu pace. Să nu le primim în inimă!”

Ca să nu le primim, trebuie să înlocuim gândurile cele rele cu gânduri bune. Să cugetăm frumos și bine despre toți, și să nu judecăm, să nu osândim, să nu criticăm.

Când ne supără cineva, să nu ripostăm, să lăsăm supărarea să ne contamineze. Să ignorăm, să uităm, să iertăm.

„Apoi oamenii văd: ne rănesc, ne jignesc, iar în cele din urmă dau din umeri; apoi se minunează: Cum ai dobândit omule pacea, de nu te afectează viața asta? Noi ne enervăm, te jignim, și tu – nimic! Nu te simți rănit? Cum reușești asta? Cum poți fi așa?”

Sursă: Altarul Credinței, Starețul Tadei de la Mănăstirea Vitovnița, Cum îți sunt gândurile așa îți este și viața, Editura Predania, București, 7514/2006: http://altarulcredintei.md/sa-fim-impacati-cu-toti-sa-nu-primim-vatamare-in-inima/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

  1. “Maniati-va, dar nu gresiti !” a zis Iisus.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.