În FAMILIE trebuie să vorbim cu mult CALM – Părintele Ambrozie

Relațiile dintre oameni, mai ales cele dintre soți, se păstrează prin mult efort personal și jertfă. Fiecare trebuie să se silească să devină mai bun sufletește, mai răbdător și mai îngăduitor cu celălalt.

Scopul căsătoriei nu este nașterea de prunci, ci desăvârșirea soților și mântuirea. Cei doi trebuie să se șlefuiască unul pe altul și să sporească duhovnicește de la zi la zi, de la an la an.

In familie trebuie vorbit cu mult calm

În relațiile de familie, mai mult decât în orice altă relație, dragostea trebuie păzită cu orice preț. Când unul este mânios, celălalt trebuie să rămână calm.

Când unul este pus pe ceartă, celălalt trebuie să fie împăciuitor. Când unul greșește, celălalt trebuie să ierte și să uite tot răul. Când unul este supărat, celălalt trebuie să îl asculte, să îl mângâie, sau să îi dea răgazul necesar să își revină, după caz.

Astfel, când se strică echilibrul relației, unul trebuie să dea dovadă de înțelepciune, să se smerească și să soluționeze problema prin dragoste, răbdare și îngăduință.

„Multe neînțelegeri și certuri pornesc de la faptul că oamenii se jignesc unii pe alții, își provoacă durere în suflet și de aceea suferă”.

Părintele Ambrozie Iurasov spunea că în familie trebuie să vorbim cu mult calm. Iar pentru a împiedica declanșarea unui adevărat scandal sau conflict, este trebuință de rugăciune.

Din viața Fericitului Augustin avem un exemplu foarte folositor în acest sens. Se spune că mama lui era foarte credincioasă și smerită, iar soțul ei era foarte arțăgos, având obiceiul de a provoca deseori certuri în casă. Dar când scandalul părea gata-gata să izbucnească, atmosfera se liniștea ca prin minune.

Prietenele o întrebau pe mama Fericitului August cum reușește să viețuiască în pace cu bărbatul ei:

„El îți vorbește urât atât de des, dat nu faci niciodată gălăgie”.

Atunci ea le-a dezvăluit taina ei: „Când văd că soțul meu se revoltă și creează o situație neplăcută, eu mă adresez lui Dumnezeu: „Doamne, dăruiește liniște acestui suflet crud, smerește-l. Numai Tu știi cum”.

În urma acestei rugăciuni, el începe să se liniștească, fără să știe ce a făcut soția lui pentru ei. Și așa se instalează din nou pacea și liniștea în familie.

„Faceți și voi asemenea și nu veți avea parte niciodată de scandaluri. Fiți mereu calme”.

Răul nu se stinge cu rău, ci cu o atitudine blândă și smerită, plină de dragoste. Femeile trebuie să lepede obiceiul rău și rușinos de a răspunde, de a ațâța cearta sau de a agrava și mai mult un scandal prin purtarea lor nepotrivită.

Sursă: Altarul Credinței, Îndrumar creştin pentru vremurile de azi: convorbiri cu Părintele Ambrozie (Iurasov) ,vol. 2, Editura Sophia, 2009, p. 255: http://altarulcredintei.md/un-cuvant-spus-cu-dragoste-face-din-lup-mielusel/

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.