Doar femeia poate, când bărbatul vine tulburat, să-l potolească, să-i aducă liniștea

Sfântul Ioan Gură de Aur are numeroase cuvântări pline de înțelepciune despre feciorie, căsnicie, viața de familie și educația copiilor.

În Omiliile sale se disting învățături de folos pentru soți și pentru împreună-viețuirea lor în pace și înțelegere.

Femeia are putere sa linisteasca pe sotul ei

 

În viziunea sa, femeia este cea care are capacitatea de a-și îmblânzi sau domoli soțul când acesta este mânios sau tulburat. Cu blândețea, gingășia și delicatețea ei, femeia îi poate aduce mângâierea de care are nevoie când vine obosit de la muncă.

„Doar femeia poate, când bărbatul vine tulburat, să-l potolească, să-i aducă liniștea, să-i depărteze din suflet grijile cele închipuite, cugetele de mânie, și să-l trimită iarăși la treburile lui, despovărat de cele rele – ducând cu el cele bune câștigate acasă”.

Iată deci, cât de mare este rolul femeii într-o căsnicie și cum trebuie să arate un climat favorabil pentru sporirea bărbatului în cele pe care le are de făcut, dar și în cele duhovnicești.

Citește și Cei mai FERICIȚI soți sunt aceia sunt uniți în toate problemele vieții – Sfântul Ioan Gură de Aur

Soțul are multe de învățat de la o soție bună și cuviincioasă, care știe să își asculte soțul, să-i ofere umărul la greu și înțelegerea de care are nevoie pentru a se simți cu adevărat „acasă” în familie, alături de ea și de copii.

„Nimeni nu are o putere mai mare întru a desăvârși un bărbat și a-i mlădia sufletul cum vrea, decât o femeie pioasă și înțeleaptă”.

Femeia nu trebuie să fie cicălitoare, cârtitoare, certăreață și acuzatoare, pentru că astfel îl va îndepărta pe bărbat de lângă ea. Ci cu multă înțelepciune, trebuie să corecteze ceea ce este rău și să dea sfaturi spre îndreptare.

O mustrare care pornește dintr-o inimă răzvrătită și mânioasă este respinsă, în timp ce o mustrare făcută din dragoste este primită și acceptată altfel.

„Asemenea, de la nimeni altul: stăpân, judecător, nu va primi mustrări sau sfaturi cu bunăvoință un bărbat, ca de la femeia lui; va fi pentru el chiar o plăcere să fie mustrat de ea, din pricina iubirii pe care el o are pentru aceea care-l sfătuiește”.

Femeile trebuie să fie conștiente de puterea pe care o au asupra soților lor și să o folosească pentru a-i schimba în bine, cu delicatețe și răbdare.

Citește și SOȚUL trebuie să-i fie soției sale uneori tată, alteori frate, altădată prieten, dar întotdeauna bărbat al ei – Starețul Iosif Vatopedinul

„Aș putea arăta mulți bărbați, aspri și neprimitori de mustrări, care au fost, în felul acesta, mult îmbunătățiți de soțiile lor”.

Nu prin ceartă și vrajbă se poate schimba un bărbat, ci prin înțelepciune și finețe. Femeia trebuie să știe să-și folosească frumusețea ei sufletească pentru a-l aduce pe soțul ei pe calea cea bună.

„Femeia, care împarte cu bărbatul ei și masa și patul, care-i mama copiilor lor, care știe treburile cele văzute și cele tainice ale lui și toate celelalte, care-i este alături în toate, care ține de el ca trupul de cap, dacă-i înțeleaptă și știe cum să se poarte, va veghea mult mai bine și mai folositor decât oricine ar fi asupra tovarășului vieții ei.

Poftesc pe femei la o asemenea lucrare – să fie bărbaților lor bune sfătuitoare”.

Citește și Sfaturi Pentru O Căsnicie Bună – Părintele Iosif Vatopedinul

Sursă: Altarul Credinței, “Cuvinte alese“, Sfântul Ioan Gură de Aur: http://altarulcredintei.md/poftesc-pe-femei-la-o-asemenea-lucrare-sa-fie-barbatilor-lor-bune-sfatuitoare-2/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.