Nu poți birui RĂUL dacă-ți este frică să SUFERI

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Hristos ne-a arătat calea care duce la viața cea adevărată, veșnică, fiind El însuși Calea, Adevărul și Viața. Iar această cale este îngustă, plină de ispite, necazuri și strâmtorări. Căci nimeni nu poate intra în Împărăția Cerurilor necurățit de patimi.

Calea creștinului este calea crucii, a Golgotei, a răstignirii propriului sine și a omorârii patimilor, a morții dinspre cele ale lumii.

Frica de suferinta

 

„Crucea creștină este simbolul bărbăției, al depășirii suferinței, simbolul efortului depus în lupta pentru adevăr”.

Mântuitorul S-a dat de bunăvoie răstignirii și morții din iubire de oameni.

„Capacitatea de a merge benevol la sacrificiu pentru mântuirea altora vorbește despre prezența forței duhului, nu despre slăbiciune și pasivitate”.

Creștinii știu că răul nu vor fi scutiți de necazuri cât timp trăiesc pe pământ. Cu atât mai puțin cei care au pornit la luptă împotriva răului, căci ei vor trece prin multe chinuri. Îndrăzniți, ne spune Mântuitorul. „În lume necazuri veți avea, dar îndrăzniți”.

Singura cale de ieșire din suferință este asumarea crucii, pentru dragostea de Dumnezeu.

„Creștinismul nu ne cheamă să suferim de dragul suferinței, însă nu poți birui răul dacă-ți este frică să suferi”.

Părintele Arsenie Papacioc spune că nu trebuie să fugim de cruce, dar nici să o căutăm. Ci atunci când vin necazurile, să le răbdăm cu credință.

Cei iubitori de sine nu îndrăznesc să iasă la luptă pentru că se tem de suferință și fug de tot ceea ce le-ar putea provoca suferință. Unii ca aceștia nu au curaj să lupte cu propriile patimi pentru că se iubesc pe ei înșiși mai mult decât pe Dumnezeu și poruncile Lui.

Armele creștinului în lupta cu răul sunt smerenia, credința, dragostea și îndelungă-răbdarea.

„Credința în Hristos, Mântuitorul este, mai întâi de toate, credința în biruința Luminii asupra întunericului, a binelui asupra răului, a vieții asupra morții”.

Sursă: Sfântul Luca al Crimeii, Știința și Religia, Cap. VII: Învățătura creștină despre lupta cu răul, Editura Doxologia, Iași, 2018, pp. 118-119

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.