Tot lucrul trebuie făcut din inimă – Starețul Tadei

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Sfinții Părinți spun că toate lucrurile trebuie să le facem ca pentru Dumnezeu, adică bune, frumoase, desăvârșite și folositoare pentru cei din jur.

Tot ceea ce facem trebuie să se facă din inimă. Orice lucrare care este înveșmântată în dragoste se înveșnicește și rodește pentru veșnicie.

Tot ce facem sa facem din inima

Construcțiile noastre se pot prăbuși, faptele noastre se pot pierde în umbra vremurilor, însă ele rămân scrise în Cartea Vieții. Iar dacă le-am săvârșit cu iubire, se vor preface în lumină.

Chiar și o mâncare dacă o facem cu dragoste față de cei care vor gusta dintr-însa are un gust mai bun. Chiar și un gând bun dacă trimitem în taină către cineva are puterea să schimbe viața aceluia, căci Dumnezeu îl primește ca pe o rugăciune și intervine pentru a-l ajuta.

Starețul Tadei de la Mănăstirea Vitovnița spunea că inclusiv gândurile și cuvintele trebuie să vină din inimă. Ele au putere să zidească sau să distrugă, să mângâie sau să rănească, să vindece sau să îmbolnăvească.

Nici un cuvânt nu trebuie rostit în deșert, pentru că vom da seamă pentru el. Vorbele noastre trebuie să fie plăcute, folositoare și ziditoare de suflet.

Dacă vom avea grijă ca tot ceea ce facem să facem din dragoste, faptele și întreaga noastră viață se va sfinți.

„Atunci când se lucrează din inimă, înseamnă că lucrăm Domnului, că nu suntem șovăitori față de nimic – căci știm că Dumnezeu este pretutindeni și înlăuntrul nostru. Toate sunt ale Lui, de aceea e potrivit să ne încredințăm Lui întru totul, din inimă”.

„Ale Tale dintru ale Tale, Ție îți aducem de toate pentru toate”, spune preotul în timpul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii. Aceste cuvinte arată că tot ceea ce avem, de la Dumnezeu este, și tot ceea ce noi facem, la El trebuie să se întoarcă, Lui trebuie să I le oferim.

Când lucrăm din inimă avem și mintea la Dumnezeu și rugăciune în suflet. Gândurile sunt din inimă și rugăciunea este din inimă, spune Starețul Tadei.

„Nu avem trebuință de nici o nevoință: doar să ne deprindem cu gândul că Dumnezeu este pretutindenea și în inima noastră, pentru că e Dumnezeul inimii, Dătător de viață, Se sălășluiește întotdeauna în mijlocul vieții și trebuie să-L căutăm din inimă”.

Părintele Tadei recomanda permanent o stare de pace, care se naște dintr-o minte lucrătoare de gânduri bune.

„Când ne deprindem astfel, gândurile noastre vor fi întotdeauna pașnice, liniștite, blânde, smerite, binefăcătoare sistemului nervos al tuturor viețuitoarelor înțelegătoare, al animalelor și plantelor. Gândurile de pace și liniștite sunt întotdeauna pline de dragoste și bunătate”.

Sursă: Doxologia, Starețul Tadei de la Mănăstirea Vitovnița, Pace și Bucurie în Duhul Sfânt, Editura Predania, București, 2010, p. 212: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/fiecare-lucru-sa-l-facem-din-inima

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.