Dumnezeu nu răsplătește atât fapta și rezultatul ei, cât străduința noastră – Părintele Gheorghe Calciu

Tatăl nostru din ceruri este atât de îndurat și milostiv încât dacă vede că noi facem un pas spre El, El face o mie de pași înspre noi, aleargă înaintea noastră sărutându-ne și primindu-ne cu dragoste și fără mustrare.

Părintele Gheorghe Calciu spune în acest sens că la Dumnezeu nu este important cât facem, ci facem ceva pentru a dobândi mântuirea.

Rasplata straduintei

 

„În fața lui Dumnezeu nu contează cantitatea, ci străduința, o intensitate în străduință, pentru că toți ne străduim într-un fel”.

Dumnezeu vrea să vadă voința noastră, râvna și silința noastră de a face binele. Chiar dacă nu întotdeauna ne iese așa cum trebuie.

Mântuitorul a zis: „Din zilele lui Ioan Botezătorul până acum Împărăția Cerurilor se ia prin străduință și cei ce se silesc pun mâna pe ea (Matei 11, 12).

„Dacă te străduiești să faci o rugăciune și n-o faci cum trebuie, Dumnezeu primește silința ta”.

Părintele Teofil Părăian spunea că omul trebuie la început să se roage așa cum poate, ca să ajungă în cele din urmă să se roage cum trebuie.

Dacă noi ne străduim, Dumnezeu ne va da ajutorul Său. Pentru că și capacitatea de a te ruga este tot un dar al lui Dumnezeu, și nu doar un rezultat al propriilor străduințe.

„Dacă te străduiești să faci un bine cuiva și dai foarte puțin – pentru că nu ai mai mult – Dumnezeu prețuiește aceasta”. Nu contează așadar cât și cum, și faptul că dorim să facem ceva bine.

„Dacă postești, Dumnezeu apreciază acest efort al tău, chiar dacă adeseori mai calci postul. Toate sunt apreciate de Dumnezeu în felul Lui divin – nu în felul omenesc – pentru că Dumnezeu nu răsplătește fapta și rezultatul ei, ci străduința ta”.

Aceste cuvinte ar trebuie să ne motiveze să ne străduim mai mult în orice facem, ca Dumnezeu să pună ce lipsește și să desăvârșească prin lucrarea Harului Său.

„Adeseori vedem că un om care face un efort mai mic primește o răsplată duhovnicească mai mare, și un om care face un efort mai mare primește o răsplată mai mică, pentru că Dumnezeu cunoaște adâncul inimii noastre mai bine decât noi înșine”.

Orice facem, să facem cu tragere de inimă, pentru ca lucrul nostru să se iasă bine. Principalul motor în toate este iubirea, spun cei înțelepți, și dorința sinceră de a face un lucru și a-l isprăvi cu bine.

„Să nu ne îndoim că Domnul ne va ajuta în ceea ce dorim să facem cu bună intenție, dacă ne vom apuca de treabă cu bucurie, punând în tot lucrul strădanie și iubire”.

Tot lucrul realizat cu iubire se face folositor, atât celui care îl înfăptuiește, cât și celor care se bucură de el. În plus, cei care lucrează cu iubire nu obosesc psihic, nici sufletește, ci au permanent bucuria de a crea ceva bun și util.

Surse:

1. Altarul Credinței, Părintele Gheorghe Calciu, Cuvinte vii, Ediție îngrijită la Mănăstirea Diaconești, Editura Bonifaciu, 2009, p. 65: http://altarulcredintei.md/dumnezeu-nu-rasplateste-fapta-si-rezultatul-ei/
2. Altarul Credinței, Cine iubește mult, acela știe să facă multe: http://altarulcredintei.md/cine-iubeste-mult-acela-stie-sa-faca-multe/

Loading...

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.