Rugăciuni Pentru Fiecare Zi a Săptămânii

Credinţa şi rugăciunea sunt chei sfinte care deschid taine şi care ne duc la comori mari. Rugăciunea descuie pe de o parte cerul de sus, ca să ne dea, iar pe de altă parte, descuie inima noastră, ca să primească. Însă cei mai mulţi dintre noi Îl strigăm pe Dumnezeu numai când avem nevoie, semn că nu avem dragoste destulă. Între noi şi Tatăl Ceresc e mai mult un raport de cerşetorie decât de dragoste fiască.

rugaciuni pentru fiecare zi a saptamanii

Programul de rugăciune e bun, mai ales la început, când ne deprindem cu rugăciunea şi mintea noastră învaţă să se ridice deasupra grijilor şi a greutăţii trupului, râvnind să vorbească cu cerul. De aceea la început, ne putem ruga doar din datorie, spunând rugăciunea de dimineaţă şi de seară într-un ritm galop, fără prea multă luare aminte sau înţelegere.

Însă după un timp, când mintea se uneşte cu inima, rugăciunea se adânceşte, şi erupe dintru adânc, aşa cum izvorul ţâşneşte din mijlocul pământului. Ea nu mai este o datorie, ci ajunge să fie o lipsă sufletească, o lipsă de respiraţie, de răsuflare a sufletului. Atunci nu vom mai cere de la Dumnezeu sănătate, bunăstare şi avere, ci atunci când Îl vom decoperi pe Dumnezeu şi dulceaţa de a petrece cu El, inima se va ruga aşa:

Doamne, eu nu cer de la Tine nimic pentru viaţa mea cea trecătoare. Nu cer nici prisos de avere, nici prisos de sănătate. Dă-mi numai atât cât Tu singur ştii că e nevoia mea. Lasă-mi numai prisosul cel sufletesc, prisosul harului Sfântului Duh.”

Rugăciunea trebuie să fie o revărsare a sufletului. Această revărsare îşi va găsi ea pe urmă şi cuvintele potrivite pentru a se ruga. Rugăciunea este o mişcare a sufletului, o întrebuinţare spirituală, de aceea ea trebuie să ceară daruri sufleteşti. Să ceară înţelepciune, să ceară puterea şi energia Duhului lui Dumnezeu, şi orice lucru bun spre mântuirea sufletului.

Există un tipic al săptămânii în care se citesc anumite acatiste rânduite de biserică:

>RUGACIUNEA DE LUNI

Se citeşte de obicei Acatistul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, mai marii Voievozi ai cetelor cereşti şi ai îngerilor. Se mai poate citi şi Canonul Către Sfântul Înger Păzitor.

> RUGACIUNEA DE MARŢI

Se citeşte Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul sau al Sfântului Antonie cel Mare.

> RUGACIUNEA DE MIERCURI

Se citeşte unul din Acatistul Maicii Domnului.

>RUGACIUNEA DE  JOI

Se face Acatistul Sfântului Nicolae, sal al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

>RUGACIUNEA DE  VINERI

Se citeşte Acatistul Sfintei Cruci sau Acatistul Sfintelor Patimi ale Mântuitorului

> RUGACIUNEA DE SÂMBĂTĂ

Se citeşte Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos

>RUGACIUNEA DE DUMINICĂ

Se poate citi Acatistul Sfintei Treimi, Acatistul de mulţumire sau Acatistul Sfântului Duh.

În postul Adormirii Maicii Domnului se citeşte zilnic Acatistul Adormirii Maicii Domnului. Se ţine post miercurea şi vinerea în cinstea Mântuitorului, şi luni – pentru sănătate şi pentru ajutorul Sfântului Înger Păzitor.

În mănăstiri, pravila călugărului constă în citirea rugăciunilor de dimineaţă şi de seară, a Canonului de Pocăinţă către Iisus Hristos şi a unui acatist. Pe lângă acestea, se fac toate slujbele rânduite la biserică şi 50 de mătănii.

Cei care doresc să urmeze un program de rugăciune intensă, trebuie să ia binecuvântare de la părintele duhovnic.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.