Simplificarea vieții ne eliberează de STRES și de NELINIȘTE – Sfântul Paisie Aghioritul

Părintele Paisie Aghioritul din Muntele Athos, canonizat în anul 2015, punea stresul în strânsă legătură cu stilul de viață complex pe care îl au oamenii astăzi.

Cu cât mai multe bunuri se silesc să adune, cu atât mai multă neliniște acumulează în suflet. Cu cât mai bogați sunt materialicește, cu atât mai săraci sunt sufletește. Grijile și tulburarea cresc direct proporțional cu mulțumirea lucrurilor pe care le agonisim.

Sfantul Paisie Aghioritul

 

„Cu cât oamenii se îndepărtează mai mult de viața cea simplă, firească și înaintează spre lux, cu atât crește și neliniștea din ei”.

Motivul este cât se poate de evident: cu cât ne îndepărtăm mai mult de Dumnezeu cu atât mai greu este să ne aflăm odihna sufletului.

„Din traiul cel bun lumesc, din fericirea lumească iese stresul lumesc”.

Sună paradoxal, dar așa este. Omul nu se poate mângâia sufletește dacă nu crede în Dumnezeu, dacă nu păstrează o relație vie cu El și cu viața cea adevărată.

Toate strădaniile noastre trebuie orientate spre cer, spre viața veșnică. Activitățile noastre zilnice sunt fără rost dacă nu au această perspectivă.

„Când omul prinde sensul cel mai adânc al vieții celei adevărate, i se îndepărtează toată neliniștea și-i vine mângâierea dumnezeiască, și astfel se vindecă”.

Prin simplificarea vieții se pot îndrepta multe lucruri în bine, începând de la relațiile familiale.

„Simplificați-vă viața și stresul va fugi. Cele mai multe divorțuri de aici pornesc. Oamenii au de făcut multe treburi, multe lucruri și astfel se amețesc. Lucrează amândoi, tata și mama, și își lasă copiii de izbeliște. Osteneală, nervi – din probleme mici, scandaluri mari – apoi divorț fără justificare. Acolo ajung. Dacă și-ar simplifica puțin viața, ar fi și odihniți și veseli. Acest stres este o catastrofă”.

Depresia, anxietatea, stresul și toate celelalte tulburări mentale de care suferă societatea actuală trebuie tratate duhovnicește.

„Oamenii încearcă să se liniștească cu calmante sau cu teorii yoga, și nu vor adevărata liniște, care vine atunci când se smerește omul, și care aduce mângâierea dumnezeiască înlăuntrul lor”.

Din depresie se poate ieși prin smerirea cugetului și prin încrederea în Dumnezeu.

„Pe cât poți, ia aminte, roagă-te și încredințează-te lui Dumnezeu, iar El te va ajuta în orice greutate. Simplifică-ți viața prin încrederea desăvârșită în Dumnezeu, ca să te eliberezi de stres și de neliniște”.

Omul are nevoie de Dumnezeu pentru a se simți împlinit și fericit. Cel mai bun exemplu în acest sens este omul bogat nefericit.

„Când vedem un om cu o neliniște mare, cu mâhnire și supărare – deși le are pe toate, nu-i lipsește nimic – atunci să știm că-i lipsește Dumnezeu. În cele din urmă, oamenii sunt chinuiți și de bogăție, pentru că bunurile lumești nu-i împlinesc sufletește”.

Surse:

1. Laurențiu Dumitru, Simplificaţi-vă viaţa!, Cuviosul Paisie Aghioritul, articol apărut pe site-ul Sfântul Munte Athos: https://sfantulmunteathos.wordpress.com/2012/10/19/simplificati-va-viata-cuviosul-paisie-aghioritul/
2. Altarul Credinței, 5 cuvinte despre rugăciune: http://altarulcredintei.md/5-cuvinte-despre-rugaciune/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.