Dumnezeu vrea să ne apropiem de El ca de un prieten adevărat

Adesea, noi ne raportăm la Dumnezeu ca la ceva impersonal. De aceea și rugăciunile noastre sunt lipsite de căldură și de profunzime.

Nu ne rugăm ca și cum nimeni nu s-ar afla cu adevărat la celălalt capăt al firului, și de aceea avem impresia că nici nu suntem ascultați. Or, Dumnezeu este o Persoană vie, cu Care trebuie să vorbim cât mai direct și sincer.

Dumnezeu vrea sa ne apropiem de El ca de un prieten

 

Starețul Tadei spune că Mântuitorul este „Dumnezeu desăvârșit și Om desăvârșit. Ca Dumnezeu desăvârșit, El cuprinde toate cu dragoste, dragostea Sa nesfârșită”.

Iar ca om desăvârșit, este plin de iubire și primește orice suflet care se apropie de El. Dumnezeu este Iubire, și pe toate le cuprinde în iubirea Sa nesfârșită.

„Nouă, totuși, această dragoste a lui Dumnezeu ni se pare cumva îndepărtată, ni se pare că Dumnezeu este foarte departe de noi”.

Dacă am înțelege această mare dragoste a lui Dumnezeu pentru oameni și pentru întreaga Sa creație, ne-am apropia de El cu mai multă ușurință.

Nu Dumnezeu este departe de noi, ci noi ne îndepărtăm de El. De altfel, Dumnezeu nici nu poate sta departe de noi, nici nu se poate despărți de noi, pentru că El ne-a dat viață și El Însuși este Viața.

„El este dragostea deplină” și noi trebuie să avem aceeași dragoste față de El.

De Dumnezeu trebuie să ne apropiem ca de un prieten adevărat, spune Starețul Tadei.

„Însă noi nu ne apropiem de El astfel, ci stingheriți, parcă cu răceală; și când ne rugăm, și când facem un bine, suntem parcă peste măsură de formali”.

Dumnezeu nu are nevoie de politețea noastră, de formalismul nostru, de atitudinea noastră corectă dar lipsită de dragoste. El are nevoie de inima noastră.

Dumnezeu vrea ca noi să fim „firești”, să ne purtăm cu sinceritate, cu blândețe și cu smerenie. Modelul nostru cel mai înalt de viețuire trebuie să fie Însuși Mântuitorul.

„Ne-a arătat aceasta prin felul în care a trăit printre noi: simplu, smerit și blând. Trebuie să ne apropiem de Domnul așa cum ne-a făcut; simpli, ca niște copii nevinovați trebuie să ne apropiem de Dânsul”.

Sursă: Articol preluat din: Altarul Credinței, Starețul Tadei de la Mănăstirea Vitovnița, Cum îți sunt gândurile, așa îți este și viața, Editura Predania, București, 2010, pp. 122-123: http://altarulcredintei.md/oare-cand-ne-vom-apropia-de-domnul-ca-de-un-prieten-adevarat/

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.