SMERENIA este mai mare ca POSTUL și alte nevoințe

Orice nevoință ar face omul în strădania lui de a se apropia de Dumnezeu, dacă nu are smerenie, la nimic nu-i folosește.

Smerenia este virtutea cea mai înaltă, din care izvorăsc toate celelalte: dragostea, bunătatea, blândețea, răbdarea, înfrânarea, facerea de bine.

Smerenia este mai mare ca postul

Scopul rugăciunilor, al postului și al celorlalte nevoințe trupești este înnoirea omului lăuntric. Cu fiecare zi ce trece trebuie să ne străduim să ne înnoim mintea și sufletul, să ne curățim simțirile, să renunțăm la propriul sine de dragul aproapelui.

Gândurile noastre trebuie să fie zi ce trece mai luminoase, mai pline de dragoste față de semeni, mai îngăduitoare și mai puțin critice la adresa celorlalți.

Nimic nu este mai urât și mai neplăcut ca mândria. Cel mândru nu se cunoaște pe sine și vede doar păcatele celuilalt.

Desaga păcatelor semenilor lui o ține pe umăr în față, iar desaga propriilor păcate o ține în spate, după cum spune Părintele Sofian Boghiu.

„Fiecare avem sărăcia noastră, frați creștini, să nu uităm acest lucru. Mândrul se predică pe el (toți au defecte, numai el nu)”.

Cel smerit, dimpotrivă, se vede pe sine mai păcătos decât toți, pentru că își cunoaște păcatele, căderile, neputințele și slăbiciunile sale.

„Noi știm ce e smerenia, dar numai teoretic; practic, cădem la acest mare examen al smereniei. Să învățăm să fim smeriți cu inima”.

Smerenia se lucrează în taină. Ea nu este fățarnică și iubitoare de slavă deșartă, ci caută numai slava lui Dumnezeu.

„Nu plecăcioși și plini de cuvinte dulci, dar plini de falsitate și de orgoliu pe dinăuntru. Ci smeriți cu inima, blânzi, o smerenie autentică”.

Cel smerit are și cuvântul dulce, și inima plină de bunătate, iar această bunătate se revarsă asupra celor din jur și ei simt aceasta.

„Când spui ceva, chiar un cuvânt de folos, cu ton poruncitor, cu autoritate (agresivă), nu poți fi ascultat”.

În schimb, cuvintele celui smerit ajung la inima celorlalți și îl pot ajuta să se schimbe, să se orienteze spre Dumnezeu, spre lumină.

Sursă: Altarul Credinței, Părintele Sofian Boghiu, Apostolat în Țara Făgărașului, Nr. 84, Martie-Aprilie, 2015: http://altarulcredintei.md/iarta-ma-doamne-hristoase-sunt-om-si-sunt-slab/

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.