RUGĂCIUNEA este cea care ne dă puterea să POSTIM

Postul alimentar nu este greu, deoarece el ne ajută să ne hrănim mai sănătos decât în restul anului. În post putem consuma orice fel de legume, verdețuri, fructe, leguminoase, cereale, semințe și nuci.

Toate aceste categorii de alimente sunt bogate în nutrienți, sărace în grăsimi și calorii. Ele ne hrănesc fără să ne îngreuieze sau să ne îngrașe.

Rugaciunea ne ajuta sa postim

 

Avem nevoie de post mai mult decât credem, pentru că în cursul anului acordăm prea multă atenție plăcerilor trupului și aproape deloc nevoilor sufletului.

Postul ne ușurează calea spre rugăciune, spre pocăință, spre smerenie, spre alipirea de Dumnezeu. Când trupul slăbește din pricina mâncării puține, sufletul se întărește și prinde putere de a se lupta cu patimile.

De altfel, postul nu poate fi ținut fără rugăciune, deoarece astfel nu are nici un scop suficient de înalt pentru a ne motiva să-l finalizăm.

Părintele Sofronie de la Essex spunea că trebuie să ne rugăm atunci când mâncăm.

„Toate mâncărurile au înlăuntrul lor puterea ziditoare a lui Dumnezeu”.

Mâncarea de post ne poate întări și menține sănătoși doar dacă ne rugăm. Așadar, când stăm la masă, trebuie să aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru hrana pe care ne-o dăruiește. Oricât de săracă ar fi, prin puterea lui Dumnezeu, ne poate fi de ajuns.

În vremea postului, accentul trebuie să cadă deci pe rugăciune și pe apropierea de Dumnezeu. Postirea nu trebuie să fie o înfrânare lipsită de sens sau cu scopul de a slăbi în greutate.

„Cei care se roagă puțin, suferă de faptul că puterea și energia mâncării se transformă cel mai mult în patimi și lăcomie. În situații din acestea e nevoie de post”.

Postul și rugăciunea sunt strâns legate, și nu se pot realiza unul fără cealaltă. Ca să ne putem ruga și intra în comuniune cu Dumnezeu trebuie să ne aflăm într-o stare de curăție a trupului.

Sfântul Siluan Athonitul spune că Duhul Sfânt nu poate veni la noi atunci când avem pântecele plin.

Surse:

1. Altarul Credinței, Cunosc un om în Hristos – Părintele Sofronie de la Essex, Editura Sophia, București, 2017, p. 307: http://altarulcredintei.md/numai-cu-rugaciune-mancarea-de-post-ne-da-putere/

2. Creștin ortodox, Postul ca rugaciune a trupului: https://www.crestinortodox.ro/credinta/postul-rugaciune-trupului-88350.html

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.