POSTUL nu este înfricoșător pentru noi, ci pentru diavoli – Sfântul Ioan Gură de Aur
Postul este o vreme binecuvântată pentru exersarea înfrânării și oprirea de la păcate. Nu trebuie să ne temem a posti, pentru că el ne aduce mari binefaceri.
Postul, spune Sfântul Ioan Gură de Aur, trebuie ținut cu bucurie, și nu cu frică sau cu părere de rău. El „nu este înfricoșător pentru noi, ci pentru diavoli”.
Mântuitorul a spus despre demonizatul pe care l-a vindecat: „Acest neam de demoni nu iese decât numai cu rugăciune și cu post”.
Și dacă postul îi alungă pe demoni de la noi, înseamnă că trebuie să îl îmbrățișăm cu dorire, și nu să fugim de el. Dacă oamenii ar ști cât de mult prețuiește postul la Dumnezeu, ar posti cu mai multă tragere de inimă.
„Nu puteți să vă închipuiți cât Se bucură El când ținem post. Moartea a intrat în om pentru că a nesocotit postul și este scoasă din el prin post. Astfel s-a întâmplat și cu ninivitenii”.
Cei din cetatea Ninivei s-au izbăvit de mânia lui Dumnezeu prin post și rugăciune. Atunci au postit toți, inclusiv animalele și dobitoacele.
Deci nu de post trebuie să ne temem, ci de păcat, care vine de multe ori în urma îmbuibării.
„Trebuie mai degrabă să ne temem de mâncarea multă, mai ales atunci când este însoțită de beție, pentru că ea ne supune patimilor, în vremea postului, dimpotrivă, ne scapă de patimi și ne dăruiește libertatea duhovnicească”.
Iată de ce postul trebuie să fie o permanență a vieții noastre, în sensul de a ne feri nu numai de mâncarea peste măsură, ci mai ales de păcate. Iar păcatele le săvârșim nu numai cu fapta, ci și cu gândul și cu simțurile.
Sfântul Ioan Gură de Aur ne îndeamnă să postim și cu ochii, și cu urechile, și cu buzele, ferindu-ne de judecare, de clevetire, de mâniere, de auzul celor necuviincioase, de privirea cea plină de poftă și aprindere.
„De ce dovadă a binefacerilor postului mai avem nevoie, atunci când știm că el luptă împotriva diavolului și ne izbăvește de robia păcatului”.
Frica pe care ne-o aduce postul este frica de păcat. Cel care postește este treaz la minte și veghează asupra gândurilor și a simțurilor, izgonind de la început orice ivire a patimilor.
Sfântul Apostol Petru spune:
„Fiți treji, privegheați, pentru că potrivnicul vostru diavolul, ca un leu răcnind umblă, căutând pe cine să înghită; căruia stați-i împotrivă, întărind fiind în credință” (Petru 5, 8).
Nimeni nu poate posti de alimente dacă nu însoțește înfrânarea cu rugăciunea și cu deplina încredere în Dumnezeu și în poruncile Lui.
Însă în vremea postirii, cea mai mare atenție trebuie să o acordăm lucrării sufletului, care trebuie curățit de gândurile rele și viclene, de invidie, de ură, de răutate și de toată iubirea de sine.
Surse:
1. Sfântul Ioan Gură de Aur, Folosul postului: http://www.ioanguradeaur.ro/723/folosul-postului/
2. Basilica.ro, Ce spune Sfântul Ioan Gură de Aur despre Postul simțurilor: https://basilica.ro/ce-spune-sfantul-ioan-gura-de-aur-despre-postul-simturilor/