„Doamne, Tu mi-ai dat această zi. Ajută-mă să o petrec fără de păcat, apără-mă de tot răul și necazul” – Ilarion Alfeyev

Mitropolitul Ilarion Alfeyev ne oferă câteva învățături simple dar deosebit de profunde și folositoare legate de rugăciune și de lucrarea ei în viața noastră de zi cu zi.

Ne plângem că nu avem timp să ne rugăm, că dimineața trebuie să plecăm repede la serviciu, iar programul încărcat nu ne oferă nici o fereastră liberă. Și seara, când ne întoarcem acasă, suntem deja prea obosiți ca să ne așezăm la rugăciune.

Rugaciune

 

Rugăciunea nu trebuie însă privită ca pe o obligație, pentru că astfel ea nu se va lipi niciodată de sufletul nostru. Trebuie să ne gândim la rugăciune ca la o convorbire vitală cu Dumnezeu, conștientizând cât de multă nevoie avem de fapt de rugăciune.

Dumnezeu este tot timpul prezent în viața noastră, lucrând la mântuirea noastră, ocrotindu-ne și povățuindu-ne tainic. Noi suntem cei care ne-am creat o lume a noastră și ne-am dus departe de El.

Rugăciunea ne ajută să realizăm cât de aproape este Dumnezeu de noi și că păstrarea unei relații cu El este vitală pentru sufletul nostru, așa cum este aerul pentru trup.

Dimineața, când ne trezim, suntem deja preocupați cu gânduri și planuri pentru ziua care ne stă înainte. Mitropolitul Ilarion Alfeyev ne învață cum să procedăm pentru a incorpora treptat rugăciunea în viața noastră.

„Înainte de a începe să lucrezi și a te adânci cu totul în inevitabila forfotă a zilei, dedică măcar câteva minute lui Dumnezeu. Stai înaintea lui Dumnezeu și spune:

„Doamne, Tu mi-ai dat această zi. Ajută-mă să o petrec fără de păcat, fără de pată. Apără-mă de tot răul și necazul”. Și cheamă binecuvântarea lui Dumnezeu asupra zilei care începe”.

Iată cât de simplu, cât de „rapid” și „eficient” putem intra „în direct” cu Dumnezeu. Rugăciunea de dimineață are o valoare covârșitoare, pentru că ea ne ajută să-L simțim pe Dumnezeu alături de noi pe tot parcursul zilei și să ne raportăm, în tot ce facem, la poruncile Lui.

„De la un capăt la celălalt al zilei, străduiește-te să-ți amintești de Dumnezeu mai frecvent. Dacă nu te simți bine, îndreaptă-te spre El în rugăciune: „Doamne, nu mă simt bine. Ajută-mă!”

Aceeași comunicare directă și sinceră a stării noastre către Dumnezeu trebuie să o avem și atunci când toate merg bine: „Doamne, slavă Ție! Îți mulțumesc pentru această bucurie”.

În momente de îngrijorare pentru cineva, ne putem ruga mai cu profunzime: „Doamne, îmi fac griji pentru el. sunt îngrijorat în privința lui. Ajută-l!” Și așa mai departe de-a lungul întregii zilei: pune în rugăciune tot ce ți se întâmplă”.

Făcându-se seară și revenind acasă, înainte de a ne culca, putem înălța din nou câteva gânduri către Dumnezeu, mulțumindu-I pentru lucrurile bune, exprimându-ne în același timp regretul pentru cele rele pe care le-am săvârșit în timpul zilei. La fel ca dimineață, trebuie să cerem binecuvântarea lui Dumnezeu pentru a trece noaptea în pace.

Cu toții trăim o viață mult mai zbuciumată, mai alertă și mai aglomerată decât cei dinaintea noastră. Dar cu toate acestea, putem găsi oricând câteva clipe de răgaz pentru a ne ruga.

„De exemplu, e posibil să fim nevoiți să așteptăm timp de trei, cinci minute autobuzul; dacă luăm trenul, poate și mai mult. Măcar aceste pauze să le folosim pentru rugăciune; cel puțin să nu fie clipe irosite.

Dacă înveți să te rogi astfel în timpul zilei, vei observa curând că viața ta a devenit mult mai receptivă”.

Sursă: Altarul Credinței, Ilarion Alfeyev, Rugăciunea. Întâlnire cu Dumnezeu cel Viu. Editura Doxologia, 2016, pp. 124-125

loading...
Loading...

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.