Bărbatul este CAPUL, iar femeia este INIMA

La slujba cununiei preotul spune că bărbatul este cap femeii, iar femeia trebuie să se supună bărbatului ei. Această relație este după modelul relației dintre Hristos și Biserică. Hristos este cap al Bisericii, iar Biserica este mireasa.

Așa cum a iubit Hristos Biserica, așa trebuie să iubească și bărbatul pe femeia lui.

Barbatul este capul iar femeia inima

 

Părintele Arsenie Papacioc spunea că bărbatul este cap al femeii în sensul unei armonii care trebuie să existe în familie, și a unei rânduieli. Fiecare are îndeletnicirile sale și rolul său. Femeia se supune bărbatului în sensul că se încredințează lui și se angajează pe același drum al mântuirii.

„Femeia nu se supune pentru că este miloagă, ci se supune pentru ca să întregească armonia lucrurilor. Ea este cea care face efortul cel mai mare, pentru ca bărbatul să-i fie cap, din momentul în care îl iubește”.

Dacă bărbatul este capul, spune Părintele Arsenie, femeia are un rol la fel de important. Ea este inima, iar inima are cea mai mare profunzime. Deci amândoi trebuie să se supună unul altuia, nu doar femeia bărbatului.

„Sunt foarte dese situațiile în care bărbatul întreabă și-și ascultă femeia. Ei trebuie să se iubească. Dacă nu se iubesc, relația dintre soți este numai o ordinară gâlceavă”.

Iubirea îi face pe soți să fie asemenea, să gândească la fel, să meargă spre aceeași țintă, pentru că „iubirea armonizează căsnicia”. Din iubire se nasc copiii, în iubire sunt crescuți, prin iubire se mențin căsniciile.

Dar ținta căsniciei nu este nașterea de prunci, deși ei dau valoarea cea mai mare căsniciei și păstrează unitatea familiei.

„Nașterea de prunci nu este scopul căsniciei, ci este o consecință. Scopul este stimularea reciprocă spre mântuire”.

Mântuirea este mai mare decât orice împlinire personală, fie ea în plan social, familial sau afectiv.

Soții trebuie să conveargă amândoi spre același scop, al desăvârșirii prin iubire, lepădarea de sine, renunțarea la orgolii, la mândrie și egoism. Iubirea dintre soți trebuie să fie jertfelnică, nu egoistă. Fiecare trebuie să se axeze pe dăruire și nu pe cerere.

Sursă: Altarul Credinței, Arhim. Arsenie Papacioc, Cuvânt despre bucuria duhovnicească, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2003, pp. 104-105: http://altarulcredintei.md/iubirea-raspunde-la-toate-intrebarile/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.