„Dacă te jignește cineva, nu-i purta gând rău” – Sfântul Ioan de Kronstadt

Cei mai mulți dintre noi suntem tentați să răspundem cu rău la rău și cu bine la bine. De pildă, dacă cineva ne jignește, îi purtăm pică în sufletul nostru. Dacă cineva ne mângâie, îi răspundem cu aceeași tandrețe.

Ideal ar fi să răspundem cu bine la rău și să nu permitem nici o ținere de rău înlăuntrul nostru.

Nu purta gand rau celui ce te-a jignit

 

Mântuitorul ne spune:

„Căci dacă iubiți pe cei vă iubesc, ce răsplată veți avea? Au nu fac și vameșii același lucru? Și dacă îmbrățișați numai pe frații voștri, ce faceți mai mult? Au nu fac și neamurile același lucru? Fiți, dar, voi desăvârșiți, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârșit este” (Matei 5, 46-48).

Hristos Domnul ne învață că trebuie să avansăm spre o dragoste mai mare, care ne face asemănători lui Dumnezeu, după chipul Căruia am fost creați.

Dragostea noastră trebuie să acopere păcatele sau greșelile aproapelui. Atunci când suntem loviți peste un obraz, trebuie să-l întoarcem și pe celălalt, ne spune Mântuitorul. Prin această atitudine pașnică și smerită ne înfrânăm pe noi înșine de la mâniere și oprim și mânia celuilalt. Pentru că răul cu bine se stinge și nu cu mai mult rău.

La această măsură a dragostei trebuie să ajungem încât nici măcar în gând nu trebuie să ne permitem să ne supărăm pe cineva sau să-i purtăm ranchiună.

„Dacă te jignește cineva, nu-i purta gând rău”, spune Sfântul Ioan de Kronstadt.

Când acela se apropie de noi cu față veselă, să ne purtăm și noi frumos, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

„Nu-ți întoarce inima spre rău, ci vorbește cu el politicos și cu blândețe, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic între voi; învață să învingi răul cu binele, răutatea cu bunătatea, cu blândețea, cu smerenia”.

Să nu ne împotrivim celui care ne-a defăimat. Să nu ne învârtoșăm inima și să zicem în sinea noastră:

„Tu vorbești cu mine după ce m-ai jignit, nu te simți răspunzător cu nimic de acestea, deci nu te socotesc vrednic să stai de vorbă cu mine; te resping, te disprețuiesc, ca să simți că m-ai ofensat…”

Sfântul Ioan de Kronstadt ne sfătuiește să lepădăm această mândrie, împietrire și răzbunare de la noi, căci acestea mânie pe Dumnezeu.

Sursă: Altarul Credinței, Sfântul Ioan de Kronstad, Viața mea în Hristos, Editura Sophia, București, 2005, p. 108: http://altarulcredintei.md/invata-sa-invingi-raul-cu-binele-rautatea-cu-bunatatea-cu-blandetea-cu-smerenia/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.