Oamenii sunt nefericiți pentru că încearcă mereu să-l schimbe pe celălalt

Foarte multe persoane cred că pentru a fi fericite trebuie să-și găsească jumătatea, așa cum se speculează în mod greșit prin literatură și filme.

Fericirea pe care ne-o oferă o persoană, un eveniment sau un alt factor exterior nu este o fericire reală sau durabilă, pentru că este influențată de ceva din afara noastră, de un stimul.

Nefericirea in casnicie

 

Or, fericirea adevărată este cea care se naște și rodește în suflet, după cum îi spunea scriitorul Alexandru Vlahuță fiicei sale.

Fericirea se naște din bunătate, din blândețe, din iubirea pe care noi o simțim și o arătăm celor din jurul nostru.

Nimic din ce ne poate oferi cineva nu ne va împlini pe deplin, pentru locul cel mai de preț și de taină din noi – sufletul, nu poate fi umplut decât de Dumnezeu.

Or, astăzi, oamenii și-au făcut mulți idoli: plăcerile trupești, iubirea de sine, iubirea pătimașă față de o persoană. Au schimbat pe Dumnezeu, care sălășluiește în inimă, cu persoana iubită.

„Nu relația mea cu alt om mă împlinește, ci relația cu Dumnezeu. dacă stau mereu în legătură cu Dumnezeu prim rugăciune, simt adevărul celor spuse de Mântuitorul: „Împărăția Cerurilor este înlăuntrul vostru”.

Nu putem iubi pe cineva dacă nu luăm această iubire de la Dumnezeu mai întâi, Care ne învață să iubim curat, desăvârșit, neselectiv, în chip jertfelnic, fără egoism.

Când iubim pe cineva cu iubirea pe care ne-o arată Dumnezeu, simțim bucurie, pace, armonie, empatie.

„Abia atunci relația mea cu alți oameni poate deveni relaxată, neposesivă, iar gelozia, controlul, invidia și toate celelalte care ne chinuie cad de la sine”.

Relațiile de „dragoste” în care Dumnezeu nu este prezent, nu pot fi reușite și rezistente, pentru că în permanență fiecare va căuta propria plăcere, propria satisfacție, propria dreptate.

„Doi oameni care trăiesc în Dumnezeu nu pot avea decât o relație foarte bună. Altminteri, eu n-am fericirea și o aștept de la celălalt și el o așteaptă de la mine. De aici vin atâtea dezamăgiri, nefericiri și drame”.

Când cineva nu este fericit în căsnicie, îl consideră pe celălalt vinovat sau crede că nu și-a ales partenerul potrivit.

„Își caută alt partener, și după un timp, simte același gol și aceeași neîmplinire. Dar problema nu este acel partener, ci raportarea greșită la viață, că tu crezi că există o jumătate cu care poți să formezi un întreg”.

Părintele Dan Popovici de la Schitul Învierea Sfântului Lazăr spune atât de frumos că rădăcina noastră este în Dumnezeu, nu în alt om. Iar seva, puterea noastră de viață, vine tot de la Dumnezeu, și nu de la un alt om.

Din aceasta înțelegem că fericirea și împlinirea noastră nu poate să vină decât de la Dumnezeu.

„Nu de la alt om trebuie să aștept fericirea, ci de la Dumnezeu. Dacă am acea împlinire profundă în Dumnezeu, pot să am și împlinirea familială, socială…”

Pentru a fi bine într-o relație de iubire, trebuie să încetăm să ne mai dorim ca celălalt să se schimbe și să fie așa cum vrem noi.

„Mulți sunt nefericiți pentru că încearcă să-și schimbe „jumătatea”. Femeile, de exemplu, știu că bărbații cu care se căsătoresc au anumite defecte, vicii, neîmpliniri. Dar se însoțesc cu ei, sperând să-i schimbe. Când iubești pe cineva, nu te căzni să-l schimbi, căci nu vei putea. Roagă-te pentru el, dă-i un sfat, o carte, și mai departe rămâne lupta lui cu el însuși”.

Problemele cu care ne confruntăm nu sunt cauzate de ceilalți, ci de noi înșine, de incapacitatea noastră de a iubi, de a dărui, de a-l accepta pe celălalt așa cum este el, de a-l ajuta să se ridice.

„Problema nu e să-i schimbi pe alții, ci să te schimbi pe tine. Odată ce vom face asta mai mulți, se schimbă și lumea din jurul nostru”.

Sursă: Pr. Dan Popvici, Schitul „Învierea Sfântului Lazăr”: Mulţi sunt nefericiţi pentru că încearcă să-şi schimbe „jumătatea”
http://www.librariaortodoxia.ro/blog/mul%C5%A3i-sunt-neferici%C5%A3i-pentru-c%C4%83-%C3%AEncearc%C4%83-s%C4%83-%C5%9Fi-schimbe-%E2%80%9Ejum%C4%83tatea%E2%80%9D_448

Loading...

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.