Motive să fim OPTIMIȘTI în viață – Sfântul Nicolae Velimirovici

Omul trebuie să fie întotdeauna optimist, plin de viață, un trăitor al bucuriei și al dragostei de aproapele. Aceste virtuți ne sunt insuflate de Cel care ne-a dat viață. Dumnezeu vrea ca noi să devenim asemenea Lui, nu numai chip, ci și asemănare.

Sfântul Nicolae Velimirovici spune că Mântuitorul este modelul nostru de optimism și credință. El a fost optimist nu doar în momentele de bucurie, ci a rămas optimist și atunci când a fost părăsit de toți ucenicii Săi și a fost dat spre moarte.

Sfantul Nicolae Velimirovici – despre optimism

 

În acea noapte dinaintea sfintelor Sale Pătimiri, Hristos a căzut la pământ și S-a rugat Tatălui din Cer. Tot așa trebuie să facem și noi când ne aflăm într-o stare de dezolare, de descurajare, de depresie, de amărăciune și suferință intensă.

Rugăciunea spulberă tot întunericul deznădejdii și aduce lumina cunoștinței de Dumnezeu.

Mântuitorul a rămas optimist și când a fost purtat de la Irod la Pilat, când a fost batjocorit, scuipat, bătut, încoronat cu spini, încovoiat de povara crucii păcatelor noastre.

„[…] în cele din urmă, când paharul amărăciunii s-a umplut și a intrat în istorie cuvântul Golgota, iarăși a rămas optimist”.

Acest optimism nu vine dintr-o credință oarbă, nebună, închipuită, ci dintr-o credință adevărată, în puterea lui Dumnezeu, în izbăvirea Lui, în mila și pronia Lui.

Optimismul și pesimismul, spune Sfântul Nicolae Velimirovici, sunt moduri diferite de a privi și aprecia viața și întâmplările din viața noastră. Cel optimist percepe viața ca pe mare dar de la Dumnezeu și găsește mereu motive să trăiască, pe când cel pesimist consideră viața un chin.

Cel optimist este fericit, pe când cel pesimist este un nenorocit. Nu se cade unui creștin să fie pesimist sau nefericit, pentru că Dumnezeu a creat lumea din iubire și din optimism.

„Nu poate să existe nici o creație fără optimism. Să privim ziua în jurul nostru, să privim noaptea pe cer și să avem credință în Dumnezeu. Există Dumnezeu, Creatorul lumii și Tatăl nostru. Acest gând să fie temelia optimismului nostru!”

Știind că Dumnezeu se află la cârma vieții noastre și că toate sunt rânduite spre mântuire, și cele bune și cele rele, nimeni nu are de ce să fie trist sau deznădăjduit.

Să privim cu luare aminte la viața mucenicilor care trăit cu mult optimism, în ciuda prigoanelor prin care au trecut.

„Și dacă martirii și marii mucenici au fost optimiști, de ce voi să fiți pesimiști? Au fost optimiști toți cei care s-au luptat cu fiarele în arenele romane pentru a-i da prilej de distracție Cezarului.

Optimiști au fost cei care au fost arși cu smoală în piețe spre satisfacția Cezarului și a metreselor lor. Optimiști au fost cei legați pe roată și zdrobiți, și cei care au fost îngropați de vii.

Optimiști erau cei care au fost nedreptățiți, care n-au cunoscut egalitatea și libertatea publică, nici iubirea de oameni. Noi de ce am fi pesimiști? De ce să devenim pesimiști?”

___________________________

Sursă: Sfântul Nicolae Velimirovici, Omilii despre pocăință, dragoste și optimism, trad. din limba greacă de prezbitera Iuliana și Pr. Iulian Eni, Ed. Doxologia, Iași, pp. 161, 167-168

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.