Când există dragoste, toate vin de la sine – Sfântul Ioan Gură de Aur

În orice relație, dar mai cu seamă în familie și între soți, trebuie să primeze dragostea. Dacă aceasta este pusă înainte de toate și mai presus de toate, orice greutate se poate depăși mai ușor.

Comuniunea dintre oameni trebuie să fie întemeiată pe iubire și nu pe amenințare sau frică, spune Sfântul Ioan Gură de Aur.

Dragostea pe toate le depaseste

 

„Atunci când e dragoste, toate celelalte îi urmează. Dar dacă-i frică, nu este deloc așa. Cel ce-și iubește femeia, chiar dacă nu e foarte ascultătoare, o supune cu totul prin iubire”.

Iată deci, că iubirea este cea care dă consistență unei căsnicii și totodată îi asigură reușita și dăinuirea.

Dragostea, zice Sfântul Apostol Pavel, îndelung-rabdă. Cel care iubește cu adevărat, nu se poticnește din pricina cusururilor soțului sau soției. Nu trădează căsnicia, nu abandonează casa, pentru că nu caută ale sale, ci caută să păstreze cu orice preț familia.

„Atât poate fi de grea și anevoioasă unirea cea de un gând, dacă cei doi nu sunt legați prin „tirania dragostei”, încât frica nu o poate îndepărta defel”.

Pe soții care au femei nesupuse sau neascultătoare, Sfântul Ioan Gură de Aur îi sfătuiește să stăruie asupra iubirii, ca una ce este mai puternică decât înfricoșarea”.

Oricât de grea ar fi căsnicia, soții trebuie să se silească să păzească jurământul iubirii, pentru că prin iubire se depășesc toate.

Chiar dacă unul nu face ceea ce trebuie, celălalt trebuie să facă ceea ce este dator.

„Fiecare să facă ce ține de el”. Soțul să-și iubească soția, chiar dacă ea este nesupusă, iar soția să se supună soțului dacă el arată iubire, ca nici unul să nu se facă celuilalt pricină de sminteală sau de ispitire.

___________________________________________

Sursă: Sfântul Ioan Gură de Aur, Cateheze maritale. Omilii la căsătorie, trad. Pr. Marcel Hancheș, Editura Oastea Domnului, Sibiu, 2004, p. 45

Loading...

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.