„Iubiți, ca și voi să fiți iubiți de ceilalți” – Sfântul Nectarie
De ce sfinții sunt atât de iubiți de către oamenii din lume? Pentru că ei ne arată un alt fel de iubire, o iubire lipsită de egoism.
O iubire care se dăruiește, și care nu așteaptă nimic în schimb.
Mulți oameni se plâng că nu sunt iubiți. Aceasta o simt din pricină că ei înșiși nu au iubire în suflet pentru cei din jur. Se simt singuri, goi și neîmpliniți.
„Căutați dragostea. Cereți în fiecare zi de la Dumnezeu dragostea”, spune Sfântul Nectarie.
Această putere de a iubi pe aproapele nostru ca pe noi înșine trebuie să o cerem de la Dumnezeu. Nimeni nu poate iubi fără să aibă un interes, decât dacă îi dă Dumnezeu acest fel de iubire.
Și de ce trebuie să cerem această dragoste? Pentru că odată cu ea, vin și celelalte virtuți și tot binele și frumosul în viața noastră.
Noi trebuie să învățăm să practicăm iubirea pe care ne-a arătat-o Mântuitorul. Această iubire merge până la jertfă de sine pentru aproapele.
Este blândă, lesne-iertătoare, nepomenitoare de rău, nerăzbunătoare, dezinteresată.
„Aveți datoria să fiți cu multă luare-aminte la relațiile dintre voi, să vă cinstiți unul pe altul ca niște chipuri sfinte, ca icoane ale lui Dumnezeu”.
Pentru a putea iubi pe aproapele, trebuie să vedem în el chipul lui Dumnezeu.
„Să nu căutați niciodată la trup și la frumusețea lui, ci la suflet. Luați aminte la simțământul dragostei, căci atunci când inima nu este încălzită de rugăciune curată, dragostea este în primejdie de a deveni trupească și nefirească, este în primejdie să întunece mintea și să ardă inima”.
Iubirea adevărată nu este pătimașă, nici înflăcărată. Este plină de pace și dătătoare de tihnă. Este liniștită, echilibrată și neschimbată.
„Trebuie să cercetăm în fiecare zi dacă nu cumva dragostea noastră nu izvorăște din plinătatea dragostei noastre pentru Hristos”.
Dragostea pe care ne-o arată lumea în care trăim este marcată profund de egoism. De aceea relațiile dintre oameni nu durează, ci repede se strică și aceia ajung ca niște străini, sau mai rău.
„Cel care priveghează ca să-și păstreze curată dragostea, va fi păzit de cursele vicleanului, care încearcă încet-încet să prefacă dragostea creștinească în dragoste lumească”.
______________________________
Sursă: Sfântul Nectarie, Făcătorul de minuni – Viața, minuni și învățături, Editura Evanghelismos: https://marturieathonita.ro/sfantul-nectarie-invataturi-pacea-si-dragostea/