Sfântul Stelian, ocrotitorul pruncilor (26 noiembrie)

În fie care an, pe data de 26 noiembrie, Biserica îl prăznuiește pe unul din cei mai îndrăgiți sfinți ocrotitori ai familiei: Sfântul Stelian Paflagonul.

Creștinii, îndeosebi părinții, „apelează” la mijlocirea sfântului ori de câte ori au nevoie de ajutorul său. Alții citesc în fiecare zi Acatistul Sfântului Stelian Paflagonul sau o rugăciune mai scurtă închinată lui, pentru ocrotirea și povățuirea copiilor lor.

Sfantul Stelian ocrotitorul pruncilor

Sfântul Stelian Paflagonul a trăit în secolul al 4-lea. Numele său vine de la provincia Paflagonia, unde s-a născut (Turcia de astăzi).

Cu toate că provenea dintr-o familie înstărită și avea tot ce-și dorea, de la o vârstă fragedă s-a alăturat eremiților din pustie, dorind să-și închine întreaga viață lui Hristos, și prin rugăciune să-și curățească sufletul.

Această atracție față de o viață duhovnicească profundă o avea din copilărie, căci s-a arătat vas ales al lui Dumnezeu încă de la sânul maicii sale.

______________________________

Sfânta Tradiție spune că într-o noapte, pe când stătea la rugăciune, Sfântul Stelian a simțit cum Duhul Sfânt a coborât asupra lui, umplându-l de Har.

În ziua următoare, când a ieșit din peșteră, era cuprins de o bucurie nespusă. Sufletul lui era stăpânit de o pace dumnezeiască așa cum nu mai trăise niciodată.

______________________________

Sfântul Stelian ieșea uneori din pustie și mergea între oameni pentru a săvârși diverse faceri de bine, întorcându-se apoi la mica lui peșteră.

Tot Tradiția ne spune că Sfântul Stelian s-a dedicat în mod special copiilor. Odată, el și-a pus mâna pe un copil rănit, și acela îndată s-a făcut sănătos. Din acel moment, a început să fie căutat de toți cei bolnavi, tineri și bătrâni, care locuiau în apropiere. Toți cei suferinzi care veneau la peștera sa se vindecau prin rugăciunile Sfântului Stelian.

Pe copii, el îi ajuta nu numai să se însănătoșească trupește, ci le oferea și povățuire duhovniceascăDe aceea, multe familii – din toate categoriile sociale, își încredințau copii spre educare acestui bărbat plin de sfințenie și înțelepciune dumnezeiască.

Așa au apărut primele grădinițe”. Mamele își puteau lăsa copiii în grija Sfântului Stelian, având toată siguranța că sunt pe mâini bune, în timp ce ele mergeau la treburile zilnice.

______________________________

La rugăciunile Sfântului Stelian apelează și cuplurile care nu pot avea copii. Din viața sa aflăm că o femeie care îl ajuta la îngrijirea copiilor, nu putea să aibă copii. Dar prin rugăciunile sfântului, a rămas însărcinată.

Vestea s-a răspândit repede, căci soțul ei a făcut cunoscută tuturor această minune, și așa au început să vină la peștera sfântului multe femei care nu puteau zămisli. Dintre cele care au avut credință în Dumnezeu, toate au primit darul nașterii de prunci.

______________________________

Sfântul Stelian a adormit întru Domnul la o vârstă înaintată. Chiar și în ziua înmormântării, chipul său păstra strălucirea zâmbetului și a bucuriei Domnului.

 

Vezi și Rugăciune către Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor, mamelor și familiilor

 

Creștinii care vor să se închine la moaștele Sfântului Stelian o pot face la Biserica Sfântul Stelian – Lucaci din București. Alte biserici din țară care poartă hramul Sfântului Stelian sunt: Biserica Mihai-Vodă din București și Biserica Icoanei din București.

______________________________

Sursă: Viața și Acatistul Sfântului Stelian Paflagonul, Ocrotitorul Pruncilor, Editura Doxologia, 2011, pp. 3-5

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.