SMERENIE înseamnă că sunt liber de patimi, de complexele mele, de egoismul meu

Sfântul Siluan Athonitul spune că smerenia este cea mai mare știință. Și dacă oamenii s-ar strădui să o învețe, lumea ar trăi pe pământ ca în Rai.

Smerenia este o stare lăuntrică de profundă umilință, care izvorăște din conștientizarea faptului că fără Dumnezeu nu putem face nimic.

Smerenie inseamna libertate

Conștiința că Dumnezeu este la cârma vieții noastre ne dă o mare siguranță și asigurarea că suntem pe mâini bune. Omul nu are putere să schimbe nimic, de aceea tot ce trebuie să facă este să se lase în grija lui Dumnezeu.

Ceea ce ține de el este să se ferească de păcat, să păzească poruncile și să țină calea cea dreaptă.

Astăzi însă, oamenii nu vor să viețuiască în smerenie, fie din neștiință, fie din mândrie sau din slavă deșartă. Nu vor nici să ia aminte la păcatele lor și să se pocăiască înaintea lui Dumnezeu pentru ele ca să primească iertare.

Unii ca aceștia consideră smerenia o înjosire a personalității lor, o înfrângere. Dar smerenia nu înseamnă aceasta. Dimpotrivă, smerenia înseamnă libertate.

„Smerenie înseamnă: sunt liber de patimile mele, de păcatele mele, de complexele mele, de ticăloșia mea, de egoismul meu”.

Doar cei care se smeresc pot simți în viața lor lucrarea Duhului Sfânt, căci Domnul zice că celor smeriți le dă har, iar celor mândri le stă împotrivă.

„Cu cât urci mai sus, cu atât aluneci mai ușor”.

Omul zice că poate trăi fără Dumnezeu. Chiar reușește să facă multe lucruri singur, poate ajunge foarte sus, dar acestea nu durează.

„Omul care se înalță pe sine, care își sporește egoismul său, încrederea în sine, cu siguranță unul ca acesta se va prăbuși”.

Cel smerit pe toate le atribuie lui Dumnezeu, și nu vredniciilor sale. Toate reușitele și agonisirile, deșteptăciunea și talentele sale nu le socotește ca merite personale, ci ca mari binefaceri și daruri de la Dumnezeu.

„Omul care se smerește, adică nu caută în chip bolnăvicios și cu obsesie întâietăți și vrednicii, ci se lasă pe sine în purtarea de grijă a lui Dumnezeu”.

Cei care nu se smeresc de bunăvoie vor fi smeriți ca să priceapă greșeala în care se află.

„Astăzi oamenii au nevoie de scuturătură bună, ca să-și înțeleagă greșelile, păcatele, ca să se pocăiască și să se smerească. Calea lui Hristos ne-a învățat chipul desăvârșitei smerenii”.

____________________

Sursă: Monahia Porfiria, Ascultă-mă, Editura Evanghelismos: https://marturieathonita.ro/smerenie-inseamna-libertate/

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.