Să nu mai judecăm viața altora ca și cum am ști cu exactitate tainele lor – Sfântul Ioan Gură de Aur

Cele mai multe păcate le face omul cu gura, căci mereu este ispitit să vorbească de rău, să învinuiască, să bârfească, să discute despre faptele altora.

Părintele Arsenie Papacioc de la Techirghiol a spus cu îndrăzneală că după părerea sa, cei mai mulți dintre cei din iad se află acolo pentru vorbirea de rău.

Să nu judecăm viata altora ca si cum am sti cu exactitate tainele lor

Să nu judecăm viata altora ca si cum am sti cu exactitate tainele lor

Sfântul Ioan Gură de Aur ne îndeamnă să ne întoarcem limba spre vorba bună, caldă și dulce, purtând grijă întru totul de propria noastră viață.

„Să nu ne mai îngăduim a judeca viața altora ca și cum am ști cu exactitate tainele lor, ci să ne judecăm păcatele noastre”.

Dumnezeu ne-a poruncit să nu judecăm pe nimeni, pentru că niciodată nu putem ști cu siguranță care este adevărul. Dumnezeu este singurul Care are dreptul să judece pe oameni, pentru că sunt făpturile sale, și pentru că El singur cunoaște viața omului mai mult decât și-o cunoaște el însuși.

Totodată, judecățile lui Dumnezeu nu sunt ca ale noastre. El caută la inima omului și nu la fața lui, în timp ce noi judecăm omul după aparențe și suntem greu de plecat spre toleranță sau iertare.

Dumnezeu nu judecă omul ca să-l osândească, ci caută cu iubire să-l aducă pe calea cea bună. Omul însă, îi judecă pe semenii săi fără milă, fără dragoste. Iată de ce ni s-a poruncit să nu judecăm.

Dumnezeu caută în viața unui om cel mai mic motiv ca să-l mântuiască, iar noi ne legăm de cele mai mici cusururi și le transformăm în crime de neiertat.

Omul trebuie să ia aminte să se judece pe el însuși, și nu pe alții. Doar așa va putea scăpa de judecata lui Dumnezeu.

„După cum cei care iscodesc relele altora nu și le judecă pe ale lor, așa și cei care se tem să tragă cu ochiul la viețuirea altora vor avea multă grijă de greșelile lor.

Iar cei care vor cugeta mereu la răutățile lor și le vor osândi în fiecare zi, neîndreptățindu-se pe ei înșiși, Îl vor avea blând în ziua Judecății e Judecător”.

Sfântul Apostol Pavel spune că „dacă ne-am judeca pe noi înșine, nu am mai fi judecați de Domnul” (I Corinteni 11, 31).

Iată cum putem scăpa de Judecata aceea înfricoșătoare a Dreptului Judecător, lepădând toată grija pentru viața celorlalți și ocupându-ne de ale noastre.

Să începem lupta de la gânduri. Să nu primim gândurile care ne îndeamnă să judecăm, ci să le alungăm de îndată ce apar în mintea noastră.

„Să ne străpungem conștiința și să ne cerem socoteală pentru cele înfăptuite de noi. Căci astfel vom putea și să facem ușoară povara păcatelor noastre, și să ne bucurăm de multă iertare, și să petrecem viața aceasta cu bucurie, și să avem parte de bunătățile ce au să fie, cu harul și cu iubirea de oameni a Domnului nostru Iisus Hristos, prin Care și cu Care Tatălui și Duhului Sfânt se cuvine slavă în vecii vecilor. Amin”.

____________________________________

Sursă: Sfântul Ioan Gură de Aur, Cateheze maritale. Omilii la căsătorie, trad. Părintele Marcel Hancheș, Editura Oastea Domnului, Sibiu, 2004, p. 84: https://doxologia.ro/atentia-mea-trebuie-sa-fie-la-faptele-gandurile-mele-nu-la-pacatele-celorlalti

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.