De ce postim? Ca să ne amintim că nu suntem doar rodul pământul, ci și al Cerului – Sfântul Nicolae Velimirovici

Sfânta Scriptură ne arată limpede că postul este la fel de vechi precum omenirea. Adam și Eva au primit porunca de a posti (de a se înfrâna de la mâncarea dintr-un anumit pom) încă pe când se aflau în desfătarea Edenului.

Dacă și în Rai a fost nevoie de post, spun Sfinții Părinți, cu atât mai mult este nevoie aici, pe pământ.

De ce postim

De ce postim

Adam și Eva nu au rezistat tentației diavolului și au mâncat din fructul oprit, încălcând astfel postul rânduit de Dumnezeu. Consecința neascultării de Dumnezeu a fost decisivă pentru soarta întregii omeniri.

Deși este poruncă, postul trebuie ținut cu bucurie. Omul trebuie să aibă această bucurie de a lupta împotriva patimilor sale, a viciilor și a poftelor trupești. Dumnezeu ne ajută să ieșim biruitori dacă ne dăm toată silința.

Sfântul Nicolae Velimirovici spune că postul este rânduit pentru a ne aduce aminte de obârșia noastră divină.

„Ca să ne amintim că nu suntem doar rodul pământului, ci al Cerurilor – mai întâi de toate al Cerurilor. Ca să ne aducem aminte că suntem neam ales, și că Tatăl nostru este Însuși Împăratul cerurilor și pământului”.

Postul este mijloc de curățire, de îndreptare, de înnoire sufletească și de luminare. Biserica ne-a rânduit postul ca să ne amintim că „deși suntem făcuți din pământ, nu pământul ne-a făcut, căci și pe el a trebuit cineva să-l zidească. Ca să ne amintim Cerul pe care îl purtăm în noi, în această coajă trupească și pământească”.

Postul, mai spune Sfântul Nicolae Velimirovoci, ne poate ajuta „să despărțim în noi cele cerești de cele pământești, cele veșnice de cele stricăcioase, cele netrecătoare de cele trecătoare, și pe călător de mașina călătorului”.

Această abordare ușurează mult greutatea postului, căci mulți se feresc să postească din pricina gândurilor care le aduc înfricoșare. Se tem să postească din pricina slăbirii trupului, necunoscând binefacerile pe care le dă hrana vegetală.

Postul ținut din obligație sau din îndatorire sleiește trupul de puteri, pe când cel ținut cu smerenie și recunoștință față de Dumnezeu dă aripi.

Postul fără rugăciune este anevoios, pe când rugăciunea pe toate le umple de lumină și de sens.

_________________________

Surse:

1. Sfântul Nicolae Velimirovici, Inima în Marele Post, Editura Predania, București, 2010, p. 17: https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/de-ce-ne-este-randuit-postul

2. Creștin Ortodox, De ce postim? https://www.crestinortodox.ro/paste/postul-pastelui/de-postim-154342.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. Foarte interesant! Si frumos! Unul dintre articolele religioase care m-a incantat: pentru ca nu am avut idea ca interzicerea de a nu manca din pomul oprit…poate sa fie ca un post,zic „poate” ca in cap 2 din Geneza verset 16 DOMNUL DUMNEZEU A DAT OMULUI PORUNCA ACEASTA: POTI SA MANANCI DUPA PLACERE DIN ORICE POM GRADINA si vers 17 DAR DIN POMUL CUNOSTINTEI BINELUI SI RAULUI SA NU MANANCI, CACI IN ZIUA CAND VEI MANCA DIN EL,VEI MURI NEGRESIT… Omul este pus in gradina cu doua scopuri: in primul rand pentru a „lucra” gradina accentuand un concept important ca munca este un DAR DIVIN,nu o pedeapsa, si sa o „pazeasca” In vers 17…dupa porunca pozitiva de a „lucra si pazi” gradina, urmeaza PORUNCA RESTRICTIVA.CARE VA PUNE LA INCERCARE ASCULTAREA OMULUI. 😢si omul a cazut in neascultare…dar vestea buna😊 este ca Dumnezeu a trimis pe Fiul Sau sa moara ca sa impace omenirea cu El si sa castigam viata vesnica, atunci nu are nici un rost sa traim si sa murim… … Imi place ac pagina cu sfaturi minunate… multumesc pt articol, o sa meditez la idea ac calugar credincios…Cu atat mai mult trebuie tinut postul ca vine chiar de la Creatiune, ubde Domnul Dumnezeu a daruit omenirii CASATORIA si SABATUL,merita sa fie amintite pt ca Dumnezeu le-a sfintit si oamenii tocmai pe acestea le calca in picioare. .. Binecuvintari infinite pt echipa „La taifas” 🌹 si pt toti prietenii care iubesc aceasta pagina, pe care ii sfatuiesc sa Studieze Biblia 📖 si sa-l caute pe Dumnezeu cat se poate gasi… Amin si Amin🙏🙏🙏

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]