Pilde ortodoXe – Taina fericirii (video)

Această pildă ne arată o cale scurtă care duce la mântuire. Nu este un drum fizic, ci mai curând un mod de gândire și de raportare la tot ce ni se întâmplă, care ne poate da o stare de bucurie permanentă.

Personajul principal o numește o „taină a fericirii” deoarece ea ne învață cum putem avea mereu pace și bucurie în suflet, indiferent de necazurile și întâmplările nefericite din viața noastră.

 

Taina fericirii

Un părinte călugăr a scris pe unul din pereții chiliei sale două cuvinte: „AMIN” și „ALILUIA”. Un om, mergând la acest călugăr, văzând cuvintele, l-a întrebat:

– „Părinte, spune-mi, ce înseamnă aceste cuvinte, și de ce le-ai scris pe perete?”
– „Fiule, aceste două cuvinte cuprind în ele toată taina fericirii, fiindcă „Amin” înseamnă „Așa să fie!”, iar „Aliluia” înseamnă „Slavă lui Dumnezeu!”

Apoi Părintele a adăugat:

– „Când spunem „Amin”, ne predăm voii lui Dumnezeu, căci zicem: „Așa să fie, Doamne, cum voiești Tu!” Când zicem „Aliluia”, spunem de fapt: „Slavă Ție, Doamne, pentru tot ce ne dai!”

Prin acceptarea tuturor lucrurilor pe care ni le trimite Dumnezeu, ne arătăm smerenia și ascultarea, iar mulțumind pentru toate cele îngăduite de Dumnezeu – spre bucurie sau întristare, ne arătăm încrederea în Creatorul nostru.

Chiar și slujba de înmormântare începe prin a se cânta la strană sau de către preot „Aliluia”. Biserica creștin-ortodoxă Îl laudă astfel pe Dumnezeu până și în moarte, pentru că Hristos „a călcat cu moartea pe moarte”.

Acesta este secretul mântuirii, în ascultarea desăvârșită față de Dumnezeu, prin preotul duhovnic și prin supunerea voii noastre, cu mulțumire, pentru voia și mila Lui”.

_______________________________

Viața noastră poate fi extrem de simplă și frumoasă dacă ne supunem voii lui Dumnezeu, fiind deplin încredințați că voiește doar binele și mântuirea noastră.

Dacă în greutăți și încercări ne smerim cugetul și spunem „Amin, așa să fie Doamne precum voiești Tu”, tulburarea din suflet va dispărea, pentru că ne lăsăm în grija lui Dumnezeu.

Taina fericirii

Taina fericirii

„Aliluia” provine din limba ebraică și înseamnă „Lăudați pe Domnul”. Este considerată o cântare de bucurie, pe care o regăsim în aproape toate rugăciunile și slujbele religioase.

Totodată, este o expresie a biruinței pe care ne-a adus-o Mântuitorul Hristos prin Înviere.

Sfântul Ioan Gură de Aur avea obiceiul ca în orice situație, bună sau rea, să exclame cu bucurie: „Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, arătând prin aceasta dragostea, recunoștința și deplina supunere față de pronia lui Dumnezeu.

_______________________________

Surse:

1. Ortodoxia, Ce înseamnă termenul liturgic „Amin”: http://ortodoxia.me/ce-inseamna-termenul-liturgic-amin/

2. Doxologia, Cântarea Aliluia – laudă Dumnezeului nevăzut: http://ziarullumina.ro/cantarea-aliluia-lauda-dumnezeului-nevazut-80463.html

3. Preotul Ioan, Publicație preluată de Ioan Gavriș

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.