Diavolul nu iubește nimic mai mult decât tulburarea păcii în familie – Sfântul Macarie de la Optina

Într-o ceartă, cel care câștigă nu este cel care învinge prin cuvinte sau prin gesturi, ci numai și numai diavolul, care urmărește cu orice preț să aducă tulburare în relațiile dintre oameni.

Nimic nu-l bucură mai mult decât oamenii care se războiesc și se dușmănesc. Cea mai mare satisfacție o are atunci când reușește să producă dezbinare între soți, între părinți și copii și între prietenii cei mai buni.

Cand doi se cearta diavolul castiga

Sfântul Macarie de la Optina spunea că vrăjmașul nu iubește nimic mai mult ca tulburarea păcii în familie.

„Încetați să vă atacați unul pe celălalt. Aduceți înțelegerea între voi și îngrijiți-vă să dobândiți tezaurul de preț care se numește pacea inimii”.

Ca să ne bucurăm de pace și armonie în familie sau în orice altă relație, trebuie să avem noi înșine pace în suflet. Orice stare rea se transmite în jur, se răsfrânge asupra celorlalți și negativizează orice situație.

Datoria noastră este să luptăm împotriva duhurilor rele care caută să ne stăpânească. Să ne cercetăm pe noi înșine și să vedem ce duh avem: de pace și de iubire, sau de tulburare și de mânie.

Sfântul Macarie le scria unor frați care ajunseseră să se dușmănească foarte tare:

„Sunteți frați! Încetați certurile, insultele și acuzațiile reciproce fără sfârșit! Nu dați vrăjmașului vostru această bucurie, căci el nu iubește nimic mai mult ca tulburarea păcii în familie”.

Oricât de mult ar greși cineva față de noi, se cuvine să ne purtăm cu blândețe și cu iertare, aducându-ne aminte de porunca Mântuitorului de a ne iubi unii pe alții.

De ce să urmăm diavolului și nu lui Dumnezeu? De ce să facem bucurie vrăjmașului sfădindu-ne unii cu alții și urându-ne?

„Aduceți-vă aminte că sunteți ucenici ai lui Hristos, Care ne învață să-i iubim nu numai pe prietenii noștri, dar chiar și pe dușmani, și să-i iertăm pe cei care ne fac rău”.

Dacă nu iertăm pe semenii noștri din inimă, nici noi nu vom primi iertare de la Dumnezeu.

„Iar de nu veți ierta oamenilor greșelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greșelile voastre” (Matei 6, 15). Ce rezultat înfricoșător!”

Să plecăm urechea la învățăturile Sfintei Scripturi, să lepădăm orgoliul și mândria, și să facem totul pentru a ne împăca și a ne reuni cu cei care ne supără.

Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă:

„Orice amărăciune și supărare și mânie și izbucnire și defăimare să piară de la voi, împreună cu orice răutate. Ci fiți buni între voi și milostivi, iertând unul altuia, precum și Dumnezeu v-a iertat vouă, în Hristos” (Efeseni 4, 31-32).

______________________________

Sursă: Sfântul Macarie de la Optina, Povețe duhovnicești, Editura Egumenița, pp. 120-121: https://doxologia.ro/casatorie/vrajmasul-nu-iubeste-nimic-mai-mult-ca-tulburarea-pacii-familie

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.