Pilde ortodoXe – Șoimul și cioara (de la cine trebuie să învățăm)

Această frumoasă pildă arată cât de minunată este purtarea de grijă a lui Dumnezeu față de toate făpturile Sale, îngrijindu-se de ele până în cele mai mici detalii.

Ea mai dezvăluie însă o taină, arătându-ne cum trebuie să se poarte și omul față de semenii săi.

Pilda șoimului și a ciorii

Un pustnic care se afla într-o pădure a văzut o dată un șoim care avea în plisc o bucată de carne. Se îndrepta spre cuibul său.

Sfâșiind carnea în mai multe bucăți, a început să hrănească un pui de cioară rănit. Mirându-se de această faptă nemaipomenită, se gândi întru sine:

„Dumnezeu mi-a dat un semn. El nu uită nici măcar un pui de cioară rănit. Dumnezeu a făcut ca acel șoim înspăimântător să hrănească o pasăre lipsită de ocrotire dintr-o altă specie.

Înțelege de aici cum Dumnezeu dă tuturor ființelor cele de care au trebuință; și noi ne preocupăm într-atât de noi înșine…

De acum încolo voi înceta să mai am grijă de mine! Dumnezeu m-a făcut să pricep ce am de făcut. Nu am să-mi mai caută de mâncare! Dumnezeu nu lasă în părăsire pe nici una dintre creaturile sale: nu mă va abandona nici pe mine”.

Crezând că a înțeles mesajul pe care i l-a trimis Dumnezeu, s-a așezat în pădure fără se mai miște deloc de acolo. Petrecea rugându-se neîncetat, fără să mai facă altceva.

După trei zile fără să mănânce și să bea nimic, pustnicul slăbise atât de mult încât nu mai putea nici să-și ridice mâinile.

Din pricina istovirii a adormit. Și iată că în vis i s-a arătat un înger care îl privea cu mâhnire, zicând către dânsul:

„Este adevărat că semnul era pentru tine. Dar tu trebuia să înveți a urma pilda șoimului, nu pe cea a ciorii”.

Soimul si cioara – pilde ortodoxe

Mântuitorul nu ne-a spus că nu trebuie să ne ocupăm de cele necesare vieții (de hrană, de îmbrăcăminte, de muncă), ci că se cuvine unui creștin să nu se preocupe în mod excesiv de ele. Să nu facă din ele un scop în viață, sau o pricină de îngrijorare.

Grija excesivă naște în suflet multă tulburare, neliniște și stres. Aceste temeri nu sunt justificate, pentru că Dumnezeu ne-a arătat, și ne arată în fiecare clipă, că poartă grijă de noi necondiționat. 

Învățăm din această pildă că nu trebuie să așteptăm totul de la Dumnezeu iar noi să nu mișcăm un deget, și că la fel de importantă pentru noi trebuie să fie grija pentru aproapele.

Grija pentru cel necăjit, sărac, flămând, lipsit de apărare, indiferent dacă ne este prieten sau rival, cunoscut sau străin, compatriot sau de alt neam. Iubirea față de aproapele nu trebuie să aibă limite sau granițe.

____________________________

Sursă: Mărturie athonită, PILDA ȘOIMULUI ȘI A CIORII: https://marturieathonita.ro/pilda-soimului-si-a-ciorii/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.