Cum să dobândim RĂBDARE în relațiile cu cei din jur – Sfântul Paisie Aghioritul

Unele persoane se nasc cu o răbdare infinită, însă alții sunt iuți și se mânie ușor. Aceștia din urmă trebuie să se ostenească mult pentru a câștiga răbdarea cea binefăcătoare de suflet.

Lipsa de răbdare ne atrage de multe ori în curse și păcate pe care mai târziu le regretăm. Cel nerăbdător ia decizii greșite, se răzvrătește, nu suferă pe fratele său, se poticnește ușor.

Cum sa dobandim rabdarea

Dar mai presus de toate, cel care nu are răbdare nu poate iubi desăvârșit.

Părintele Paisie Aghioritul a fost întrebat o dată de o maică ce anume trebuie să facă omul pentru a câștiga această virtute rară a răbdării.

– „Răbdarea are ca temelie dragostea. Dragostea pe toate le rabdă, spune Apostolul”.

Iată deci calea cea mai scurtă și sigură spre dobândirea răbdării. Cel care iubește, pe toate le suferă cu smerenie.

„Ca să-l rabzi pe celălalt, trebuie să-l iubești, să te doară pentru el. Dacă nu te doare pentru el, îl simți ca pe o povară”.

Cel care iubește nu se mâhnește de comportamentul celor din jur, nu se simte rănit, nu se necăjește peste măsură din pricina necazurilor.

Pentru că la fel ca și dragostea, răbdarea vine din multa credință și nădejde în Dumnezeu.

De multe ori îi acuzăm pe semenii noștri că se poartă urât cu noi, că sunt agitați și că noi suntem puși în situația de a-i răbda pe dânșii. Realitatea poate fi însă pe dos: noi să fim pricina pentru care semenii noștri devin agitați în preajma noastră și ei trebuie să ne rabde pe noi.

„Când există dragoste adevărată și răbdare, atunci îl îndreptățești pe celălalt și te acuzi doar pe tine însuți: „Dumnezeul meu, eu sunt vinovată! Nu mă lua în seamă pe mine! Aruncă-mă la o parte și ajută-l pe celălalt!”

Iată cum reacționează cel care are dragoste, smerenie și răbdare. Se învinovățește pe sine, se gândește să nu superi pe ceilalți și se roagă pentru cei din jurul lui.

„Aceasta este atitudinea corectă, cea plină de smerenie, și în urma căreia omul primește din belșug Harul lui Dumnezeu”.

A avea răbdare înseamnă să nu judeci pe nimeni pentru gesturile, cuvintele sale faptele sale.

Cel răbdător nu se sfiește să ridice pe umerii săi neputințele celorlalți și să poarte grijă de îndreptarea lor, fără să-i acuze sau să îi simtă ca pe povară.

___________________________

Sursă: Cuviosul Paisie Aghioritul, Patimi și Virtuți, Editura Evanghelismos, București, 2007, pp. 291-293: http://altarulcredintei.md/cum-se-dobandeste-rabdarea/

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.