RUGĂCIUNEA preface orice întristare în BUCURIE – Sfântul Porfirie

Pentru a scăpa de durerea apăsătoare pe care ne-o pricinuiesc necazurile și amărăciunile vieții, trebuie să facem un singur lucru: să ne întoarcem cu fața spre Dumnezeu.

Sfântul Porfirie spune că atunci când sufletul se simte închis ca într-o temniță întunecoasă, nu trebuie să căutăm căi complicate de a ieși din întuneric, ci trebuie doar să deschidem puțin fereastra ca să intre lumina.

Rugaciunea preface intristarea in bucurie

 

Pentru a primi această lumină, fereastra trebuie să se deschidă spre Dumnezeu. Iar acest lucru îl putem face numai prin rugăciune.

Când ne aflăm în mare strâmtorare, este suficient să vorbim cu Dumnezeu pentru a afla odihnă și scăpare. Să vorbim cu El ca și cu un prieten care stă în fața noastră, destăinuindu-i toate neputințele și frământările.

Vindecarea se face prin iubirea de Dumnezeu, spunea Părintele Porfirie.

„Mulți sfinți de-ai noștri au prefăcut întristare în bucurie prin iubirea către Hristos. Luau adică această putere sufletească, pe care diavolul voia s-o zdrobească, și o dădeau lui Dumnezeu, prefăcând-o în bucurie și veselie”.

Iubirea de Dumnezeu se cultivă prin multă rugăciune, prin priveghere și împlinirea poruncilor Lui.

„Rugăciunea, adorarea lui Dumnezeu preface încet-încet întristarea și o întoarce în bucurie, fiindcă lucrează harul lui Dumnezeu”.

Dacă oamenii ar cunoaște această cale de izbăvire din necazuri, ar alerga cu toții la rugăciune și și-ar liniști sufletele.

Rugăciunea aduce mângâiere dumnezeiască, tihnă, libertate interioară, ridicare deasupra greutăților și o bucurie cerească, ce depășește toate bucuriile acestei lumi.

Pentru a ieși din impas, omul trebuie să găsească putere să se întoarcă spre Dumnezeu și să ia de la El forța de a merge mai departe.

„Aici este nevoie să ai putere, așa încât să smulgi harul lui Dumnezeu, care te va ajuta să te unești cu El”.

Ieșirea din necazuri se face numai prin unirea cu Dumnezeu, care schimbă duhul nostru și aduce unul nou, pașnic, puternic, plin de credință și nădejde.

 

Vezi și „Nu încercați să îndreptați neputințele altuia. Iubiți-l cu toate neputințele lui, Domnul va avea grijă de el” – Părintele Porfirie

 

„Când te dăruiești lui Dumnezeu și devii una cu El, atunci vei uita de duhul cel rău care te trăgea de la spate, iar acela, disprețuit, va pleca”.

În realitate, supărările și amărăciunile pe care le simțim adesea nu sunt altceva decât duhuri, semănate în noi de vicleanul diavol care vrea cu dinadinsul să ne ducă la deznădejde și pierire.

„Când te unești cu Dumnezeu și te dăruiești Lui, toate celelalte se duc, le uiți și te mântuiești.

Marele meșteșug, deci, marele secret spre a scăpa de întristare și de toate cele rele este să te dăruiești iubirii lui Dumnezeu”.

__________________________

Sursă: Ne vorbește Părintele Porfirie, Viața și cuvintele, trad. Ieromonah Evloghie Munteanu, Editura Egumenița, 2003, p. 299: http://altarulcredintei.md/rugaciunea-preface-intristarea-in-bucurie/

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.