Cel care ne nedreptățește ne face depuneri la Banca din Cer – Sfântul Paisie Aghioritul

Cel care ne pricinuiește nedreptăți, spune Sfântul Paisie Aghioritul, trebuie considerat nu ca pe un dușman, ci ca pe un mare binefăcător al nostru.

Dreptatea pe care o vor oamenii pe pământ nu se aseamănă cu dreptatea divină. Dumnezeu răsplătește pe cel care îndură cu smerenie nedreptățile ce i le fac alții, atât în viața aceasta, cât mai ales în veșnicie.

Rasplatirea nedreptatilor suferite

 

Cel care ne nedreptățește „ne face depuneri la Banca din Cer. Ne face bogați pentru veșnicie. Oare acesta este un lucru mic?”

Iată motivul cel mai întemeiat pentru a-i socoti pe cei care ne fac strâmbătăți drept binefăcători ai noștri. Față de acești oameni trebuie să simțim recunoștință și nu ură.

„Pe cel care ne nedreptățește, să îl iubim și să îi fim recunoscători pentru că ne face bine pentru veșnicie. Nedrepții se nedreătățesc veșnic, în timp ce aceia care primesc cu bucurie nedreptatea, sunt îndreptățiți veșnic”.

Un om familist cu multă evlavie suferea multe nedreptăți la locul de muncă. Din multa lui bunătate, le suferea pe toate fără să murmure sau să cârtească. A venit la Părintele Paisie, și a fost încurajat să înmulțească răbdarea cu gândul la răsplata lui Dumnezeu.

„Așa să faci: să privești la dreptatea și la răsplătirea dumnezeiască și să faci răbdare. Nimic nu se pierde. În felul aceasta depui la banca lui Dumnezeu. În cealaltă viață negreșit vei primi mult pentru încercarea aceasta ce o suferi.

Dar să știi, Bunul Dumnezeu răsplătește și în viața aceasta pe cel nedreptățit. Dacă nu întotdeauna pe cel ce suferă, în mod sigur pe copiii lui”.

Creștinii trebuie să aibă nădejdea sus la Dumnezeu, căci El pe toate le vede. Dumnezeu știe de ce îngăduie ca unii să sufere mari greutăți din partea oamenilor.

În aceste situații, cel mai bun medicament este răbdarea. Ea păzește pacea din suflet și cu cei din jur, iubirea de semeni nestricată și mai ales ne ajută să păzim poruncile lui Dumnezeu.

„Prin răbdarea voastră veți dobândi sufletele voastre”, spune Mântuitorul (Luca 21, 19). În același context, El le vorbește ucenicilor Săi despre vremurile cele din urmă, când creștinii vor fi prigoniți și urâți de toți, chiar și de părinți și frați.

Din pricina virtuților pe care creștinii le practică în viața lor – smerenia, răbdarea, dragostea, blândețea – vor fi urâți de toată lumea.

Dar pentru toate umilințele îndurate, Dumnezeu le va spune cestora: „Bine, slugă bună și credincioasă, prin răbdare ai dobândit veșnicia raiului!”

Dacă cineva se poartă cu răbdare, spune Sfântul Paisie, lucrurile vin la locul lor. Le iconomisește Dumnezeu. Să avem răbdare fără să punem în aplicare logica omenească.

„Dacă cineva nu face răbdare, se chinuiește. Și vrea ca lucrurile să-i vină numai cum îi convine, cum îi place, dar desigur, odihnă nu află, și nici lucrurile nu decurg așa cum vrea acela”.

Cei care se au primit botezul în numele Sfintei Treimi, trebuie să își asume statutul de creștin adevărat. „Sârguiește-te să te faci asemenea cu Dumnezeu! Îmbracă-te în Hristos!”, spune Sfântul Vasile cel Mare.

„Dacă cineva este nedreptățit în această viață de oameni sau de diavoli, Dumnezeu nu Se neliniștește, pentru că aceasta pricinuiește câștiga acelui suflet”.

Sfântul Paisie mai atrage atenția asupra unui aspect deosebit de important, la care fiecare dintre cei care se simt nedreptățiți trebuie să cugete mai bine.

„De multe ori spune că suntem nedreptățiți, dar în realitate noi nedreptățim. Aici este trebuință de luare-aminte, ca să putem descoperi aceasta în sufletul nostru”.

_______________________________

Surse:

1. Cuviosul Paisie Aghioritul, Cel care ne nedreptățește, ne face bine, Cu durere și dragoste pentru omul contemporan, Editura Evanghelismos, București, 2012, p. 89-91

2. Ziarul Lumina, Prin răbdare dobândim veșnicia Raiului: http://ziarullumina.ro/prin-rabdare-dobandim-vesnicia-raiului-107898.html

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.