Tot ce facem trebuie să conțină dragoste, altfel e zadarnic – Sfântul Porfirie

Elementul cel mai important din viața noastră este iubirea. Fără acest ingredient esențial, nimic nu funcționează cum trebuie.

În toate acțiunile noastre trebuie să presărăm iubire. Toate gesturile noastre trebuie să fie făcute din iubire. La fel și gândurile noastre, și simțămintele noastre, trebuie să fie înveșmântate în iubire.

 

„Mai presus de toate este iubirea. Lucrul de care trebuie să ne îngrijim, copiii mei, este iubirea pentru celălalt, sufletul său”, spunea Sfântul Porfirie.

Faptele care sunt făcute doar din obligație, care nu conțin iubire, nu se înveșnicesc. Iubirea preschimbă totul și desăvârșește.

„Tot ceea ce facem – rugăciune, sfat, mustrare – să facem cu iubire. Fără iubire, rugăciunea nu folosește, sfatul rănește, mustrarea îl vatămă și-l nimicește pe celălalt, care simte dacă îl iubim sau nu, și răspunde pe potrivă”.

Oricât de bine intenționați am fi într-o acțiune, într-o cuvântare, nu folosește pe aproapele dacă nu este făcută din iubire și dacă nu are ca scop binele celuilalt.

„Iubire, iubire, iubire! Iubirea fratelui ne pregătește să-L iubim mai mult pe Hristos. Nu-i frumos?”

Iubirea pe care o simte creștinul pentru semenii săi este o iubire curățată de orice egoism.

„Să răspândim iubirea noastră tuturor, dezinteresat, fără a căuta la starea lor”.

Iubirea adevărată nu are preferințe, nu face diferențe, nu judecă, nu osândește.

„Când vine înlăuntrul nostru harul lui Dumnezeu, nu ne va mai păsa dacă ne iubesc sau nu, dacă ne vorbesc cu bunătate. Să-i lăsăm pe toți să ne vorbească așa cum simt. Să nu cerșim iubirea. Să urmărim a iubi și a ne ruga din tot sufletul pentru aceia”.

Aceasta este iubirea desăvârșită, să nu așteptăm nimic în schimb de la cei cărora le oferim iubire. Vom câștiga iubirea celor din jur când nu o cerem, ci când o oferim necondiționat.

„Atunci vom vedea că toți ne vor iubi fără să urmărim aceasta, fără să le cerșim deloc iubirea. Ne vor iubi liber și sincer din adâncul inimii lor, fără să-i silim”.

_________________________

Sursă: Ne vorbește Părintele Porfirie – Viața și cuvintele, trad. Ieromonah Evloghie Munteanu, Editura Egumenița, 2003, pp. 303-304: Faptele care sunt făcute doar din obligație, care nu conțin iubire, nu se înveșnicesc. Iubirea preschimbă totul și desăvârșește.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.