ÎNGERII au mult mai multă putere decât duhurile rele

Credința populară că binele este cel care triumfă întotdeauna în cele din urmă reiese din toate basmele copilăriei noastre.

Aceasta este nădejdea creștinilor. Mântuitorul Însuși a venit să ne arate că binele este atotputernic și nebiruit. Dar ne-a arătat totodată și lucrarea răului.

Ingeri

Mulți oameni neagă existența duhurilor rele. Aceasta este cea mai mare înșelătorie a diavolului, să-i facă pe oameni să creadă că el nu există.

Hristos Domnul ne-a dezvăluit lumea duhovnicească așa cum este ea cu adevărat. El fiind Însuși Stăpânul lumii celei văzute și a celei nevăzute.

Așa cum există îngeri, sau duhuri bune, există și demoni, sau duhuri rele. Nu trebuie să ne speriem de duhurile rele, pentru că diavolul, așa cum spunea Părintele Arsenie Papacioc, este un tolerat. 

El și slujitorii lui nu ar avea nici o putere dacă nu le-ar fi îngăduită de Dumnezeu. Iar asupra noastră nu pot lucra dacă noi nu le dăm drepturi prin învoirea la păcat. 

Sfântul Nicolae Velimirovici spune că mulțimea îngerilor este atât de mare, încât nimeni nu le poate ști numărul, iar puterea lor este mai mare decât a demonilor. Însă și duhurile rele sunt foarte multe și felurite, după ispitele pe care le lucrează în lume.

Îndrăcitul din ținutul Gadara, pe care Mântuitorul l-a vindecat, era chinuit de o legiune de demoni. În armata romană, o legiune echivala cu circa 4.000 – 6.000 de oameni.

Atât de multe duhuri rele îl stăpâneau, încât bietul om nici nu mai putea locui printre oameni, ci era mânat de ele în pustie, locuind prin morminte.

La fel ca atunci, și astăzi, diavolii își fac lucrarea lor în lume fără să fie văzuți. Îi pot cunoaște doar cei care au o viață duhovnicească intensă. Trezvia, privegherea, postul și rugăciunea îi demască pe demoni și ispitele lor, și totodată îi alungă.

Ei se tem și fug îngroziți de Mântuitorul Hristos și de numele lui, pentru că recunosc în El „stăpânirea și judecata care poate să-i osândească și să-i alunge din această lume în prăpastia iadului”.

„Ai venit ca să ne chinuiești”, îi spun diavolii lui Hristos (Matei 8, 29).

De groaza puterii Lui, au fost gata să iasă din oameni și să intre în turma pe porci, numai să nu fie izgoniți din această lume.

Această lume este o lume a unor puteri amestecate, spune Sfântul Nicolae Velimirovici. De aceea se spune că viața este un câmp de luptă, pentru că oamenii trebuie să aleagă mereu între bine și rău, să fie de partea îngerilor sau a demonilor, să urmeze pe Dumnezeu sau pe Satan.

Demonii seamănă ură, pizmă, răutate, întuneric, dezbinare și păcat, în timp ce îngerii seamănă dragoste, blândețe, bunătate, lumină, pace și curăție. 

„Hristos a venit ca un Iubitor de oameni, pentru a arăta puterea binelui asupra răului, și pentru a întări credința oamenilor în bine – numai în bine”.

__________________________________

Sursă: Sfântul Nicolae Velimirovici, Duhurile Rele, Predică la Duminica a zecea după Rusalii, Dicționarul Vieții Veșnice, Editura Egumenița, Galați, 2014, pp. 124-126

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.