RUGĂCIUNEA alcătuită din cuvinte nu este de nici un folos dacă INIMA nu se roagă și ea

Cel care se roagă este încredințat lăuntric când rugăciunea lui și-a atins țelul. Iar scopul rugăciunii este luminarea și curățirea minții, despătimirea sufletului și a trupului, preschimbarea sa lăuntrică.

Roadele cele dintâi ale rugăciunii sunt trezvia minții și smerenia.

Rugaciune

„Din luarea aminte se naște umilința, iar din umilință se adâncește luarea-aminte. Ele aduc rugăciunii o adâncire, dând cu încetul viață inimii; ele îi aduc curățenie, înlăturând risipirea și visarea”.

Acestea sunt daruri ale lui Dumnezeu, ca și adevărata rugăciune, spun Sfinții Părinți.

Sfântul Nicolae Velimirovici spunea că „rugăciunea alcătuită numai din cuvinte nu este de nici un folos dacă inima nu se roagă și ea”. Pentru că, spune mai departe, „Dumnezeu nu ascultă decât o rugăciune fierbinte„.

Pentru a întări această afirmație, Părintele Nicolae relatează o întâmplare prin care fiecare dintre noi ne putem verifica gradul și intensitatea rugăciunii.

Odată, un părinte pe numele Zoil din Thebaida se întorcea de la Muntele Sinai și a întâlnit în cale un călugăr care i s-a plâns de vreme rea din pricina secetei.

Atunci Avv Zoil l-a întrebat de ce nu fac rugăciune pentru asta. Iar monahul i-a zis: „Noi ne-am rugat și am cerut, dar tot nu plouă”.

Atunci bătrânul i-a zis: „Este limpede că nu vă rugați cu osârdie. Vrei să te încredințez că așa este?”

Și zicând acestea, a ridicat mâinile la cer, și rugându-se lui Dumnezeu, îndată a căzut pe pământ belșug de ploaie.

Mântuitorul Însuși ne-a lăsat acest îndemn de a cere, făgăduind că Dumnezeu ne va da cele de trebuință.

„Dar gura cea plină de rugăciune la nimic nu folosește, dacă inima este deșartă”.

Mai degrabă să vorbească inima și să tacă gura, căci Dumnezeu se uită la inima, nu la fața omului.

„Inima să fie aceea care să se umple de rugăciune, chiar dacă gura tace. Atunci Dumnezeu va auzi și va primi rugăciunea. Dumnezeu ascultă doar o rugăciune fierbinte”.

________________________

Surse:

1. Ortodoxia Tinerilor, Roadele Rugăciunii lui Iisus: https://ortodoxiatinerilor.ro/tinerii-biserica/rugaciunea-metaniei/20293-roadele-rugaciunii-lui-iisus

2. Pateric, Despre Rugaciunea lui Iisus, Vol. I: http://www.pateric.ro/roadele-rugaciunii/

3. Sfântul Nicolae Velimirovici, Rugăciunea, Dicționarul Vieții Veșnice, Editura Egumenița, Galați, 2014, pp. 403-404

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.