Fiecare creștin este însoțit în viață de un înger al luminii – Sfântul Nicolae Velimirovici

Întreaga Sfântă Scriptură, dar mai cu seamă Noul Testament, dau mărturie despre existența îngerilor. Ei stau aproape de oameni și le poartă de grijă.

Îngerii încep să-și arate lucrarea în lume odată cu nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. Un înger îi vestește Proorocului Zaharia că va avea un fiu, care va fi Înaintemergătorul Domnului.

Inger pazitor

Același înger i se arată Preacuratei Fecioare Maria, vestindu-i cea mai mare taină, nici de îngeri știută – zămislirea de la Duhul Sfânt și Nașterea Domnului.

Păstorii care călătoresc spre Betleem văd cerurile deschise și îngeri coborând, vestind în cântări de slavă Nașterea Pruncului Iisus.

Îngerii au fost și lângă Hristos Domnul, în momentele de încercare. Ei s-au arătat și I-au slujit în pustie, după ce a biruit ispitele Satanei, și apoi L-au întărit în Grădina Ghetsimani, înainte de patimile Sale.

La Învierea Sa, femeile mironosițe au văzut arătare de înger la gura mormântului, vestindu-le Învierea.

Ei au continuat să se arate Apostolilor și Sfinților după Înălțarea Domnului la cer. Sfântul Ștefan, întâiul mucenic este primul care a văzut cerurile deschise și slava lui Dumnezeu.

______________________________

După spusele Sfântului Atanasie Sinaitul, fiecare creștin primește de la Dumnezeu un înger care să-l păzească pe parcursul vieții. El va rămâne alături de noi dacă nu îl alungăm prin fărădelegile noastre.

„Fiecare dintre noi este însoțit în viața aceasta de un trimis al lui Dumnezeu, blând și puternic, un ostaș al Împărăției Cerurilor, un înger al luminii”.

Sfântul Nicolae Velimirovici spune că îngerul păzitor se depărtează de cei care săvârșesc fapte rele precum albinele împrăștiate de fum, precum porumbeii din cauza mirosului cel rău.

„[…] Numai cei smintiți și cu totul neștiutori îi alungă prin păcatele lor pe prietenii lor cei mai buni, pe îngerii lor păzitori”.

Beția, desfrânarea, mânia și altele asemenea îl scârbesc pe îngerul nostru păzitor. În timp ce el ne povățuiește la toată fapta bună, diavolii se silesc să ne smintească să ne abatem de la bine și să săvârșim răul.

______________________________

Sursă: Sfântul Nicolae Velimirovici, Îngerii, Dicționarul Vieții Veșnice, Editura Egumenița, Galați, 2014, pp. 230-232

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.