„Omul de azi mereu se grăbește, dar se grăbește în van, fără folos” – Părintele Ioan Krestiankin

Graba excesivă manifestată de omul contemporan vine într-o profundă contradicție cu ceea ce ar trebui el să caute permanent: pacea sufletului.

Această zorire care se simte în toate domeniile și aspectele vieții nu aduce nici un folos. Dimpotrivă, îi face pe oameni nervoși, stresați, mânioși, revoltați și veșnic tulburați.

Graba omului modern

Tragedia omului contemporan, spune Părintele Ioan Krestiankin, este că „el mereu se grăbește, dar se grăbește în van, fără vreun folos”.

Deși avem posibilitatea să facem astăzi mult mai multe lucruri ca niciodată, și mult mai repede, datorită tehnologiei avansate de care dispune, nu tot ceea ce creăm este folositor societății sau binelui nostru personal.

„Cu energia sa, omul răstoarnă munții, zidește și dărâmă orașe întregi în termen foarte scurte. Dar dacă vom analiza minuțios energia lui și vom urmări consecințele folosirii ei, vom constata că ea nu înmulțește binele în lume”.

Și spune mai departe Părintele Ioan, „ceea ce nu înmulțește binele este neroditor”. Zadarnice sunt zbaterile noastre dacă ele nu urmăresc binele.

„Chiar și stârpirea răului este inutilă, dacă această epurare nu reprezintă o manifestare a binelui și nu aduce roadele bunătății”.

Cu toții putem sesiza că abuzul de tehnologie duce la înstrăinarea omului de sine însuși, la răcirea relațiilor interumane, inclusiv a celor mai strânse și mai intime, care se găsesc în familie.

„Ritmul de viață al oamenilor a devenit foarte grăbit și ajunge să fie tot mai alert; toți aleargă, tuturor le este teamă că întârzie undeva, că nu mai prind pe cineva, că vor rata ceva, că nu vor face altceva”.

Acest iureș nebunesc îi scoate pe oameni din tihna lăuntrică de care au nevoie pentru a se putea menține conectați la ceea ce este esențial: grijă față de suflet, iubirea și atenția față de ceilalți, eliberarea de patimi și de vicii, dobândirea virtuților și câștigarea mântuirii și a vieții veșnice.

„Mașinăriile se deplasează prin aer, prin apă și pe pământ, dar nu aduc fericire umanității, ci dimpotrivă, distrug starea bună a lucrurilor care a mai rămas pe pământ”.

_______________________________

Sursă: Arhimandrit Ioan Krestiankin, Unui fiu duhovnicesc necunoscut, Editura Doxologia: https://www.urcusspreinviere.ro/889/tragedia-omului-contemporan-consta-in-faptul-ca-el-mereu-se-grabeste/

Cautari:
    parintele ioan krestiankin |

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.